Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Gyertyaszentelést és körmenetet tartottak
2022. feb. 3. csütörtök | Keszthely
Gyertyaszentelést és körmenetet tartottak
Gyertyaszentelést és körmenetet tartottak tegnap Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában. Urunk bemutatásának ünnepét a IV. századtól tartja számon a katolikus egyház. A szertartás célja, hogy az isteni Fény kiáradjon és eltöltse a hívő emberek lelkét.

Szentelésre hozták a hívek gyertyáikat a karmelbe. Urunk bemutatásának, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének hagyományos eleme a gyertyaszentelés.

Mezei András plébános az áldás során azt kérte, akik ezek mellett a gyertyák mellett imádkoznak, maradjanak erősek hitükben. A gyertya mint Jézus Krisztus jelképe egyike a legrégibb szentelményeknek. Már az ókeresztény korban Krisztus szimbólumává vált: magát fölemészti, hogy másoknak szolgálhasson. A gyertya a keresztény híveket végig kíséri egész életük során.

„Amikor meg lettünk keresztelve, akkor gyertyát kaptunk, a húsvéti gyertyáról gyújtották meg és ezáltal Isten gyermekei és a mennyország örökös tagjaivá váltunk. Ez a gyertya elkísér bennünket, akár elsőáldozás, akár bérmálás, akár házasságkötés, ha valaki beteg és nem utolsó sorban a ravatalnál is ott van a gyertya. Ez egy keresztény megvilágosodás, az ember befogadja az életébe az üdvözítőt, a világ világosságát, a mi urunkat, Jézus Krisztust” - nyilatkozta Mezei András plébános. 

Jézus bemutatásának ünnepén körmenetet is tartottak. Ennek során a hívek kinyilvánítják, hogy számukra milyen fontos Krisztus világossága. A körmenet során a gyertyákat kézben tartva jelképesen Krisztust hordozzák magukkal az emberek.

Prédikációjában András atya arról beszélt, hogy Mária és József eleget téve a mózesi törvényeknek születése után negyven nappal bemutatta Jézust a templomban.  Ekkor az agg Simeon felismerte a gyermekben az üdvösség hozóját. A plébános hangsúlyozta, fontos hogy befogadjuk szívünkbe a világosságot: „Milyen jó lenne, ha a mai és mindenkori társadalom a világosság útján járna és ez a világgoság nem a reflektorfény, nem az a világosság ami éjszaka jön az autó reflektorral és megvakít, hanem az a világosság ami belülről jön, az a világosság, amit a gyertya szimbolizál. A viasz maga Krisztus teste és a kanóc az ő tanítása és az eszenciája a fény, a tűz, a láng.”

A plébános hozzátette, ahogy a gyertya elég, úgy áldozza fel magát Jézus. Mezei András arra kérte a megjelenteket, hogy gondolkodjanak el, hogy mennyire vagyunk a fény és Krisztus hordozói.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 26. hétfő 19:15 | Keszthely
A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek Keszthelyen.
| 2022. dec. 19. hétfő 16:20 | Keszthely
A szeretet lángját Mezei András, Manninger Jenő és Vozár Péterné közösen gyújtották meg.
| 2022. dec. 15. csütörtök 16:08 | Keszthely
Bárki elviheti majd otthonába vasárnap 17 óra után.
| 2022. nov. 28. hétfő 11:26 | Keszthely
A találkozón a Csány-Szendrey Általános Iskola diákjai is közreműködtek.
| 2021. nov. 29. hétfő 19:05 | Keszthely
Hagyományos adventi gyertyagyújtásra gyűltek össze a Helikon Liget Egyesület tagjai.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.