Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Gyertyák az örök emlékezetnek
2024. feb. 26. hétfő | Keszthely
Gyertyák az örök emlékezetnek
A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek Keszthelyen. A megemlékezésen Manninger Jenő polgármester és Sáringer-Kenyeres Tamás, a keszthelyi KDNP elnöke mondott megemlékező beszédet a Várkertben. Az eseményen a Közgazdasági Technikum tanulói is közreműködtek. Világszerte 100 millió főre becsülik a kommunizmus áldozatait.

1947. február 25-én a szovjet hatóságok letartóztatták a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát, a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. Nyolc évet töltött fogságban. Az Országgyűlés 2000-ben hatályba lépett határozatával nyilvánította ezt a napot a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.

Kovács Béla sorsa egyfajta típuspéldája lett azoknak, akiket ma a kommunizmus áldozataiként tarthatunk számon. Ezt emelte ki beszédében Sáringer-Kenyeres Tamás. A KDNP keszthelyi szervezetének elnöke még kitért a vallási üldöztetésekre, a békepapi mozgalomra, valamint beszélt Miklós Imre "bajszos püspökről", minisztériumi elvtársról.

„Államtitkári rangban, 1954-től, 1989-ig. Ő mondta meg, ki mit tehet az egyházban. Elástak kitűnő papokat a világ végén, csak ne taníthassanak, ne találkozhassanak fiatalokkal. Erről a helyről is látni azt a lakást, ahonnan állítólag figyelték, hogy ki jár templomba. De a rendszer önmagát is szabályozta, egyszerűen nem mertek az emberek templomba járni, nem merték gyakorolni hitüket.”

A eseményen a Közgazdasági Technikum tanulói versrészletekkel, és múltidéző sorokkal segítették az emlékezést. Manninger Jenő, Keszthely város polgármestere beszédében a kommunizmus akkori rémtetteire tért ki, valamint arra, hogy az annak nevében elkövetett bűnök még a mai napig is kifejtik sorsrontó hatásukat.

„A GULAG-ok, a kitelepítések, rengeteg áldozatot hoztak, de mondhatnám azt is, hogy a mai napig is a családok életébe, ez generáción áthúzódik, az is, ami nem ilyen jellegű volt, az hogy valakinek a nagyszüleit nem engedték egyetemre származása miatt, és itt folytathatnánk a sort. Nagyon sok embernek nagyon sok mindenben befolyásolta az életét.” 

A rendezvényen szép számban vettek részt idősek és fiatalok egyaránt. Keszthely város polgárai közül többek tapasztalhatták meg személyesen, vagy közvetve a családjukon keresztül az elnyomó diktatúra igazi erejét.

„Személyesen is érintett vagyok a kommunizmus rémtetteiben és embertelen, igazságtalan időszakában. A családom nagyon sokat szenvedett, kitelepítették őket, nincstelenné, gyakorlatilag földönfutóvá tették őket. Nyilván ez meghatározta a neveltetésemet és ebből kifolyólag fiatalkori énemet is, hiszen én akkor voltam fiatal gyerek, amikor ez a rendszer ha nem is annyira durván mint az 50-es években, de létezett.” - emlékezett vissza Csótár András.

Az esemény végén elhelyezték az emlékezés mécseseit a kommunizmus áldozatainak emléktáblája előtt.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 7. péntek 19:15 | Keszthely
Negyven esztendeje rabolták el, kínozták meg, majd ölték meg Jerzy Popiełuszko lengyel plébánost. Rá emlékeztek csütörtökön.
| 2023. feb. 27. hétfő 16:19 | Keszthely
A Várkertben emléktáblát állítottak a Hortobágyra elhurcolt zalai családok emlékére.
| 2021. feb. 25. csütörtök 16:28 | Keszthely
Február 25 a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, Keszthelyen is megkoszorúzták az emléktáblát
| 2021. feb. 25. csütörtök 13:13 | Keszthely
Kerekasztal-beszélgetés keretében vették górcső alá zalai történészek a megyei vonatkozásokat.
| 2019. feb. 26. kedd 17:07 | Keszthely
Február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.