Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Tartsuk be az erdők rendjét!
2022. már. 11. péntek | Keszthely
Tartsuk be az erdők rendjét!
Legyünk óvatosak az erdei kiránduláson!A tavasz kicsalogatja az embereket a természetbe. Sokan járnak túrázni az erdőkbe is. A is vadmalacok ilyenkor jönnek világra. Az anyadisznó védi malacait ezért jobb, ha nem térünk le a turistautakról, a kutyákat pedig csak pórázon sétáltatjuk az erdőben.

A Festetics Imre Állatpark nagy területen élnek a vaddisznók. Jelenleg két koca, egy kan és a süldők. Békésen várják a látogatókat. Nem kell élelemért járniuk az erdőt és nem kell félteniük kismalacaikat sem. Az erdőben élő társaiknak azonban igen. Bár az év 365 napján látogathatók a magyar erdők, a tavasz mégis kiemelt időszak.  Bár az élőhely viszonyok és a takarmányozás változása miatt a vaddisznók egész évben gondozzák kicsinyeiket, az ellést tekintve a vaddisznók ellési időszaka, a tavasz. Túrázás, medvehagyma szedés vagy kutyasétáltatáskor legyünk óvatosak az erdőkben.

"Nyilvánvalóan ez az erdőjárás szempontjából különös kockázat lehet. Különösen mondjuk, ha ezt kutyával teszik valakik. A kutyával való erdőben séta az különös figyelmet és odafigyelést igényel. Póráz nélkül egyáltalán nem sétáltatható kutya az erdőben, de még pórázon is okozhat kockázatot. A vaddisznó egy rejtett életmódot folytató állat. Magyarországi nagy fajok közül talán a legintelligensebb. Általában kerüli az ember közelségét, de főleg a malacos kocák nappal is mozoghatnak, és táplálékszerzés céljából előfordulhatnak turistautak közelében."- mondta el Gerencsér Zoltán, a Természet Háza Látogatóközpont megbízott vezetője.

Adódhat olyan helyzet is, hogy valaki letérve a jelzett turistaútról besétál egy sűrű bozótosba, és véletlenül felzavar egy alvó vaddisznót vagy a vackorban malacait őrző kocát. A vaddisznóval való találkozás többnyire veszélytelen, ám ha mérges anyakocáról van szó, annak csúnya vége lehet! A vaddisznókoca a végsőkig védi a kicsinyeit.

"Azt szeretném ajánlani mindenkinek,hogy aki ilyenkor erdőben sétál, ne térjen le az utakról,ne menjen be az erdőbe, mert nagy valószínűséggel találkozhat a vaddisznóval. Most ilyenkor az a feladat, ha meglátja, hogy ott a vaddisznó, a koca a kismalacokkal, nem szabad feléjük menni. Nem szabad olyan mozdulatokat tenni, ami ingereli, mert a vaddisznókoca egyértelműen a malacokat fogja védeni. Legegyszerűbb ott csendesen hátrálni és békén hagyni az állatokat."- hívta fel a figyelmet Varga Jenő, a Gazdász Vadásztársaság elnöke.

Ha nem árkon-bokron keresztül járkálunk, hanem a turistautakon, vagy a folyamatosan járt földutakon, akkor nincs komoly okunk félni. A sűrű, bozótos részeken azonban érhetnek meglepetések. Legyünk körültekintőek a természetben. Vegyük figyelembe a vadon élő állatok igényeit, élőhelyét és ne háborgassuk őket!

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. máj. 10. szerda 16:13 | Keszthely
Az esemény döntőjén az erdők kerültek a fókuszba, négy csapat versengett egymással.
| 2022. feb. 8. kedd 19:09 | Alsópáhok
A téli berek megismerésére szerveztek túrát Alsópáhokon.
| 2022. szep. 7. szerda 16:04 | Rezi
Elkezdődött a szüret, így fokozott óvatosággal kell eljárni a pincékben !
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.