Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Figyeljünk a kutyák biztonságára az autóban is
2022. ápr. 15. péntek | Keszthely
Figyeljünk a kutyák biztonságára az autóban is
Rögzítsük a kutyákat az autóban! Ezt nem csak jogszabály írja elő, de a négylábúak biztonsága szempontjából is fontos. Az ebeket boxban, ketrecben is szállíthatjuk, de ha az ülésen utazik, akkor mindenképpen használjuk biztonsági övet. A meleg hónapok közeledtével pedig kiemelten kell figyelni arra, hogy ne hagyjuk a kutyákat a gépjárműben.

Kormi a gazdáival, pórázon sétál a Helikon Parkban. Az eb nagyon szeret minden olyan programot, amit a gazdikkal közösen végezhet. Kormi sokat utazik, az autózást is nagyon kedveli. Gazdái fontosnak tartják, hogy figyeljenek a biztonságára, de azt is tudják, hogy a KRESZ szerint a kutyus rakománynak minősül, így rögzíteni kell. Ezért Kormi mindig hámmal, biztonsági övvel bekötve autózik.

„Figyelünk arra, hogy ha ne adj’ Isten valamilyen hirtelen esemény van,  fékezés vagy bármi ilyen, akkor az ülésekhez, az ő lábrészéhez kettő felfújható párnát rakunk, hogy leesni ne tudjon a kutya. A másik pedig az, hogy figyelünk rá, hogy hám legyen rajta, be legyen kötve. Ezt igyekszünk városon belül is megtenni, de inkább hosszú utakon szoktuk, amikor jobban fennáll a lehetősége egy ilyennek.” - mondta egy gazdi, Szabó Zoltán.

A kutyák helyes szállítására a rendőrség is felhívja a figyelmet. Ma hazánkban  minden második felnőttnek van kutyája, és 57%-uk rendszeresen utazik. Vannak, amelyek a csomagtartóban, mások az első vagy a hátsó ülésen. Egy 50 km/h-ás ütközésnél vagy hirtelen fékezésnél egy 2 kilós kutya 60 kilós tárgynak megfelelő súllyal csapódik a szélvédőnek vagy az autóban utazóknak.

„Mindenki figyeljen erre oda, hogy nem jó az, hogy az egyik gazdi fogja a kutyát. Nagyon-nagyon fontos, hogy rögzítsük. Főleg azért, hogy biztonságban legyen. A másik, hogy ha van egy nagyobb baleset, és a kutya nincs biztonságos helyen, mondjuk egy kocsiba gyártatott boxban – szerintem az a legjobb – ami talán megvédi annyira a kutyát, hogy ha úgy roncsolódik az autó, a kutya megijed, menekülni próbál. Ez az autópályán nem túl szerencsés sem a többi közlekedőnek, sem a kutyára nézve sem.” - tájékoztatott Látrányi Orsolya, kutyatréner.

A legtöbb kutya szeret autózni. Nem szereti azonban egyedül várni a gazdáját a járműben. Sajnos még mindig probléma, hogy sokan hagyják a nyári kánikulában is a négylábúakat az autóban. Azonban nem csak a nagy melegben, hanem akár 20 Celsius fokos nappali hőmérsékletnél is a jármű akár 60-70 Celsius fokra is felmelegedhet, ez életveszélyes az állatnak. Fontos tudni, hogy ha ilyet látunk, mi is tehetünk azért, hogy megmentsük az életét. A rövid orrú kutyák: például a mopszok, francia bulldogok 2-3 percen belül kaphatnak hőgutát!

„Nagyon fontos az, hogy ne hagyjuk, akár pár percre se az autóban a kutyust. Ha ilyet tapasztalunk és látunk, akkor a leges legfontosabb meggyőződni arról, hogy a kutya gazdái, illetve az autó tulajdonosa a közelben van-e. Tehát ha mást nem, akkor kiabáljunk vagy próbáljuk odahívni a gazdát. ha ez nem sikerül, akkor mindenképpen meg lehet azt is csinálni, hogy a legkisebb károkozással, tehát a legkisebb szélvédőt betörjük, de ezt csak tanúk jelenlétében célszerű, úgy, hogy már a rendőrséget hívtuk.” - emelte ki Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu alapítója.

A kiszabadított kutyát próbáljuk itatni, valamilyen módon hűteni. Ha úgy látjuk, hogy nagy a baj, hívjunk állatorvost. Tudni kell azonban, hogy a jogszabályok szerint az autó tulajdonosa követelheti a kár megtérítését.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötödik alkalommal szervezték meg a Dog Beach Festet a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben.
| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
Vigyázzunk a kiskedvenceinkre is a hőségben!
| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Egy aknában rekedt az eb.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Keszthely
Svájci fehér németjuhász találkozó és sportnap volt a tóparton
| 2024. máj. 10. péntek 19:15 | Keszthely
Ismét megrendezik a kutyás sétát Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.