Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Korszerűsítik a Balaton-régió ivóvízellátását
2022. máj. 6. péntek | Keszthely
Korszerűsítik a Balaton-régió ivóvízellátását
Korszerűsítik a Balaton-régió ivóvízellátási rendszerét. A tervezésre hárommilliárd forint támogatást nyert a DRV. Várhatóan 2024-től kezdődhet el akivitelezés, mely során korszerűsítik a rendszert és új vízbázisokat vonnak be, például a Murát és karsztvizeket. A fejlesztés 181 település 320 ezer lakosát érinti és csaknem egymillió turistát, akik a nyári szezonban látogatnak el a Balatonhoz.

A Balaton térségében nagy mértékben fejlődik a turizmus, nagyszabású ingatlanfejlesztések zajlottak és zajlanak jelenleg is. A Covid-járvány miatt is több időt töltenek el a nagyvárosi ingatlantulajdonosok a magyar tengernél. Ez jelentős vízigénnyel jár, amit a szolgáltatónak biztosítani kell.

Jelenleg a nyári megnövekedett vízigényt a Balatonból biztosítják. Fonyódon és Balatonfüreden is üzemelnek vízkivételi művek. A Balaton vize sérülékeny, csapadékhiány is előfordulhat és fertőtlenítőszert is alkalmazni kell.A 70-es, 80-as években épült objektumok korszerűtlenek, csakúgy mint a térség hálózata. A karsztvízből vegyszer nélkül, negyed annyi költséggel állítható elő ivóvíz. 

A régió ivóvízellátásának a korszerűsítését célzó projekt lényege, hogy fenntartható módon, többet termeljenek ki a nyirádi karsztvízből és két új kartsztbázist is becsatoljanak. A tervek közt szerepel, hogy a Muráról is ellássák a déli területeket.  A folyóvíz mennyisége és kémiai vízminősége kedvezőbb a Balatonénál.

Lakatos Edina, a DRV szóvivője: „Ebből a három forrásból ugyanis hosszú távon lehet biztosítani azt a szükséges ivóvízmennyisége, ráadásul ezek kiváló minőségű ivóvizek és a Balaton körül mindenütt, az északi-, a déli parton és keleti medencében is gazdaságos üzemeltetési feltételek mellett. Ezen kívül a Mura vize besegíthet a zalai és somogyi termőterületeknek az öntözésébe is, enyhítve ezzel a klímaváltozással összhangban fellépő aszályoknak is a káros hatásait. Ez tehát a koncepciónak a lényege és most a tervezési szakaszba léptünk be, ez egy három éves folyamat első lépésként.”  

A tervezési időszakban ki kell jelölni azokat a területeket, amiket érinteni fog a vezeték- és a különböző objektumok építése, hatástanulmányokat kell készíteni, engedélyeztetési folyamatokat végig vinni. A beruházás mértékét jól jelzi, hogy csak a tervezésre hárommilliárd forintot kell fordítani. Ekkora ivóvíz-ellátási fejlesztés nem volt még Magyarországon. A kivitelezés az évtized végére valósulhat meg.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 3. péntek 15:39 | Gyenesdiás
A beruházásnak köszönhetően a felgyenesi részen megoldódnak az ivóvíz nyomásproblémái.
| 2023. okt. 6. péntek 17:59 | Keszthely
A látható és olvasható házszámok kihelyezése mindenki érdeke.
| 2023. júl. 21. péntek 15:04 | Keszthely
A térséget bőven ellátják ivóvízzel a karsztbázisok.
| 2022. okt. 14. péntek 15:17 | Keszthely
Nyílt napot tartott a DRV, a program célja, hogy felhívja a figyelmet a vizek védelmére.
| 2022. szep. 19. hétfő 17:44 | Keszthely
Keszthely egyes részein szeptember 20-án, reggel 8 és délután 3 óra között karbantartási munkák lesznek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.