Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Rezi Vártúra: erőnlét, ügyesség és kitartás
2022. máj. 10. kedd | Rezi
Rezi Vártúra: erőnlét, ügyesség és kitartás
Nem csak túráztak, feladatokat is teljesítettek a 33. Rezi Vártúra résztvevői. Az eseményt két év kihagyás után szervezték meg a településen. A program nagy népszerűségnek örvend, nem csak a környékről, hanem az ország másik feléről is érkeztek résztvevők. A Rezi várnál közös főzéssel zárták a napot.

Sikeres találatnak örülnek a csapattagok. A túra harmadik állomásán gumicsizmával kellett kosárra dobniuk a résztvevőknek. A feladat nem volt könnyű, de sikerrel vették az akadályt a túrázók. Az ügyességük mellett az erejükre is szükségük volt. A lajhármászás is próbára tette őket, erre elsősorban a gyerekek vállalkoztak. A résztvevők többsége már gyakorlott túrázó.

„Gyerekkori ismerőseimmel, barátaimmal jöttünk fel. Ez általában minden évben így szokott lenni. Idejét sem tudom annak, hogy mióta szoktam feljárni, minden évben itt voltam.” - mondta egy túrázó, Tafota Bálint.

A résztvevők a tanösvényen teljesítették az útvonalat. Menet közben több állomás is várta őket. A felnőttek mellett gyerekek és kutyák is részt vettek a programon. Az állomásokon vezetők segítették a lelkes csapatokat. A szervezők szigorúan pontoztak, de elsősorban a szórakozásé volt a főszerep. A csapatok a csizmadobást teljesítették nehezen.

„Általában  6-tól 8 pontig. tehát eddig összesen egy csapat talált bele kétszer, van, aki nem talált bele, és van, aki meg csak egyszer. De a kötélmászás, a lajhármászás mindenkinek sikerült eddig.” - tájékoztatott az egyik állomásvezető, Hegedüs Ágoston.

A csapatokat a Rezi várnál is várták állomások. Az egyik helyen a Keszthelyi-hegység kőzeteit kellett felismerni. A másiknál szörp- és borkóstolót tartottak. Természetesen itt is a helyi nedűkről kellett megállapítani azok fajtáját. A túrára Hajdú-Bihar megyéből is érkezett egy csapat, akiknek régi kapcsolatuk van a reziekkel, de ezen a programon még nem voltak.

„Először van lehetőségünk eljönni ide, Gabiéktól kaptuk a meghívást. Nagy örömmel teljesítettük a túraútvonalat. Elképesztően jól érezte magát a csapatunk, és egy hihetetlen élményt kaptunk. Egészen elképesztő volt maga az útvonal, a látvány, a természeti adottságok. A feladatok kiválóak voltak, és nagyon nagy élménnyel és emlékkel fogunk hazatérni.” - mondta egy másik túrázó, Szécsi Tamás.

A rezi várnál jó volt a hangulat, rotyogtak az eledelek a bográcsokban. A résztvevők nagyon várták már a lehetőséget, hiszen az elmúlt két évben a világjárvány miatt elmaradt a program. A túra célja a természetjárás, a rezi vár és a Keszthelyi-hegység más nevezetességeinek népszerűsítése.

„Hat állomást terveztünk, és az volt a cél mindenképp, hogy ezek mind érdekesek legyenek, vidámak legyenek. Mire felérnek a túrázók, elmondhatják azt, hogy milyen jól érezték magukat a túra közben és gyorsan megtették ezt a távolságot. Az első állomásnál gyógynövény illatanyag felismerés volt. Próbáltunk azokból a környezetünkben lévő növényekből illatokat nyerni, meg gyógynövényeket felismertetni. Volt még termés felismerés.” - emelte ki Tafota Istvánné, a Rezi Várbarátok Egyesület művelődésszervezője.

A 33. Rezi Vártúrára 21 csapat regisztrált, csaknem 200 emberre számítottak a szervezők. Az eső miatt többen visszamondták, de így is szép számmal vettek részt az eseményen az érdeklődők.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2017. máj. 9. kedd 16:47 | Rezi
Harmincadik alkalommal rendezték meg a vártúrát, évente több mint 10 ezer látogatója van a várnak.
| 2015. máj. 5. kedd 10:45 | Rezi
Közel százan sétáltak fel a hétvégén a várromhoz, ahol szabadtéri tüzeken készültek a finom ételek.
| 2024. feb. 6. kedd 15:05 | Keszthely
Csukás István halálának harmadik évfordulóján rendeztek családi programot a könyvtárban.
| 2022. dec. 15. csütörtök 15:05 | Keszthely
Rendhagyó órát tartottak terápiás kutyákkal.
| 2020. júl. 3. péntek 19:08 | Gyenesdiás
Erdei szabaduló játékkal várja Gyenesdiás a kalandra vágyókat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.