Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Irány a Rezi vár!
2017. máj. 9. kedd | Rezi
Irány a Rezi vár!
A történelmi és természeti értékekre hívja fel a figyelmet a Rezi vártúra immár 30 éve. A helyi önkormányzat és a Rezi Várbarátok Köre Egyesület tagjai által szervezett programon 21 csapat indult el, hogy szórakoztató feladatok teljesítése közben sétáljon fel a Meleg-hegyre. A várat évente 10-12 ezer fő látogatja meg. A várbarátok és a régészek szeretnék, ha további helyreállításokkal még nagyobb turisztikai potenciált kapna a 13. században épült vár.

Vándorbotokkal és kutyákkal gyülekeztek az általános iskola előtti állomásnál a túrázók. Öt percenként indultak el a Rezi Vár Tanösvény útvonalán.

Szörpöket és szirupokat kellett felismerni az első állomáson. Összesen kilenc ponton várták a túrázókat. Ügyességi és szellemi feladványokkal kellett megbirkózniuk. A szervezők célja az volt, hogy vidám, szórakoztató programot kínáljanak a körülbelül 6,5 kilométeres túrán.

A Vas megyei Kámból 15-20 fős társaság érkezett. A hagyományőrző és közösségteremtő egyesület tagjai már évek óta részt vesznek a vártúrán. Azt mondják, a stresszes hétköznapok után ez a túra nagyon jó levezetés és kikapcsolódás a számukra.

„Nagyon nagy élmény, jó a csapat, jók a kihívások, szép a terep jó az idő.” - nyilatkozta Závecz Györgyné, az egyesület tagja. 

A Meleg-hegy csúcsához vezető utat 21 csapat közel 150 tagja járta végig, hogy végül finom bográcsételekkel pótolják az elvesztett energiát. 30 éve rendezték meg az első túrát a Rezi Várbarátok.

„Akik már akkor úgy gondolták, hogy a Rezi várat mindenképpen népszerűsíteni kell, tehát a köztudatba mindenképpen bele kell, hogy épüljön nem csak Reziben, hanem a környéken. Akkor jöttek föl először és azóta minden évben. Valahogy ez jön az emberekből, hogy szeretnek itt lenni, ez az egész miliő teljesen megkapó és nagyon jól érzi magát mindenki.”   - mondta el a Várbarátok elnöke, Tafotáné Cserép Gabriella. 

A település és a várbarátok szeretnék minél ismertebbé tenni a történelmi emlékhelyet. A vár állami kezelésében van, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, így a helyieknek nincs sok lehetőségük, de így is jó eredményeket érnek el a népszerűsítéssel. 

Cserép Gábor, Rezi polgármestere: „Azt gondoljuk, hogy a térségi turisztikai kínálatnak része a Rezi vár és nagyon sokan látogatják. Egyes számítások szerint 10-12 ezer ember spontán megfordul a Rezi várban évente.”

A Rezi várat a 13. század végén, 14. század elején építették fel. A vár sok kézen megfordult, az 1410-es években került a Gersei Pető család birtokába Tátika várával egyetemben. Hadászati jelentőséget a Mohácsi vészt követően kap, végvári funkciót is ellátott. A Gersei Petők nehezen tartották fenn a várat, a kormányzat engedélyére feladták a várat 1589-ben felrobbantották.2000 augusztusától indultak feltárások és műemlékvédelmi helyreállítások. A régészek a várudvarban és vár előtti területen is dolgoztak. 

„Az alapvető cél az volt, hogy egy olyan tömegrekonstrukciót adjunk, amiből a várnak a méretei érzékelhetők az idelátogatók számára, és akik korábban jártak itt – még 17 évvel ezelőtt – csak a keleti és a nyugati pengefalat láthatták, viszont a tíz év során feltárásra és műemlékvédelmi rekonstrukciós munkálatok alá került a két kaputorony, a lakótorony, illetve a keleti és a nyugati fal több helyen helyreállításra került.” - mondta el az ásatáson végig dolgozó Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója. 

A feltárások 2010-ben fejeződtek be. A régészek bíznak benne, hogy tovább folytathatják a munkát. Céljuk, hogy ne csak egy romvár, hanem helyreállított, komolyabb turisztikai jelentőséggel bíró történelmi emlékhelyet alakítsanak ki, mely a helyi közösség hasznára válik.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
| 2024. jan. 31. szerda 15:46 | Rezi
A település elsősorban az elkészült beruházások és programok minőségének megőrzésére helyezett hangsúlyt.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. aug. 15. kedd 14:43 | Rezi
A teljes szőlőhegyoldalt ellepte estére a filmnéző közönség.
| 2023. júl. 25. kedd 18:00 | Rezi
Idén júniusban vették birtokba az állami területet, ahol jövőre már barakkokat szeretnének építeni.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Szignatúra
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.