Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nemzetközi tojáskiállítás nyílt Zalaszántón
2022. máj. 31. kedd | Zalaszántó
Nemzetközi tojáskiállítás nyílt Zalaszántón
Tojásfesztivált rendeztek Zalaszántón. Az idei évben a gyereknappal egybekötve szervezték meg a programot. Nemzetközi tojáskiállítás is volt, melyre még az Egyesült Államokból is érkezett hímes tojás.

Karcolt, írott, mart, patkolt és csiszolt tojások is a közönség elé tárultak. Pontosan 903 darabot állítottak ki a Gersei Pető Kúriában. Hat országból küldték el a népművészek a munkáikat. A településen élő Berkovics Emőke tojásíró korábban egyénileg állított ki a faluban.

„Két év után most van lehetőségünk először arra, hogy megmutassuk, hogy hol tartunk és ennek kapcsán gondolkodtunk, hogy mi lenne ha nem csak az én tojásaimat mutatnánk be, hanem egy kicsit nyitnánk a világ felé. Úgy érzem, hogy sikerült egy icipicit körbeugranunk a világot, mert a legmesszebbről érkezett tojásunk Amerikából érkezett hozzánk” - nyilatkozta Berkovics Emőke.

A szervezők és kiállítók célja, hogy hagyományt teremtsenek és minden évben csoportosan, magas színvonalú tárlatokat rendezzenek. A tojásokon látható motívumok mindegyikének jelentése van.

Fekete Ildikó tojásíró, a Népművészet Ifjú Mestere: „Vannak olyan tojások amelyeknél hagyományos a technika, de a díszítő elembe az alkotó kicsit belenyúlt. Én azt gondolom, hogy ez nagyon-nagyon fontos, hiszen nem a múltnak alkotunk, nem polcnak alkotunk, hanem olyan hímes tojásokat szeretnénk készíteni, amelyek a 21. században is megállják a helyüket.”

A répatorta meséjét mutatta be a rendezvényen a Tekergő bábszínház. A Tojásfesztivált összekötötték a gyereknappal. Játszóház, arcfestés és helyi termelők vására is volt a kúria udvarán. Természetesen a tojásos ételek sem maradhattak el. Nagy tételben sütötték a szalonnás rántottát és a palacsintát. Zalaszántónak több hagyományos rendezvénye van: a tojásfesztivál mellett például az almanap és a lovas találkozó.

Dézsi Attila polgármester: „Nagyon sok programot szervezünk, szerveztünk eddig is és a jövőben is tervezzük. Most egy kicsit a komolyzene felé is szeretnénk nyitni és ennek a része lényegében a rendezvénysorozatunknak, hogy ilyen programot is betettünk. Veszprém jövőre, 2023-ban lesz Európa kulturális fővárosa és ezen a pályázaton nyertünk, így több alkalommal lesz ilyen lehetőségünk kamarazenére, illetve szimfonikus zenére.”

A III. Tojásfesztivált az önkormányzat és a Zalaszántóért Egyesület közösen szervezte meg.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. már. 20. szerda 19:15 | Keszthely
A tavalyinál több dekorációval készültek az önkéntesek. Az önkormányzat támogatta őket.
| 2023. ápr. 5. szerda 18:10 | Keszthely
Húsvét közeledtével egyre többen indulnak bevásárolni - a keszthelyi piacon is fogy a sonka és a tojás.
| 2022. szep. 8. csütörtök 18:51 | Keszthely
Egyre feljebb kúszik a tojás ára. Az energia-, takarmány- és termelési költségek is növekednek.
| 2022. ápr. 13. szerda 17:09 | Keszthely
Húsvéti családi napra várták a kisgyermekes családokat Keszthelyen, a Balatoni Múzeumba.
| 2022. ápr. 4. hétfő 15:26 | Keszthely
Csízy Istvánné Népi Iparművész munkáit láthatja a közönség.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.