Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Virágvasárnapi barkaszentelés
2024. már. 25. hétfő | Keszthely
Virágvasárnapi barkaszentelés
Jézus Jeruzsálembe vonulásának ünnepén elengedhetetlen a barkaszentelés. Keszthelyen a nagyböjt utolsó vasárnapján, a Karmelita Bazilikában sem maradt el a barkaszenteléssel, ahol és virágvasárnapi körmenettel tartottak ünnepi szentmisét.

Húsvétvasárnap előtti vasárnapon a keszthelyi Karmelita Bazilika előtt áldotta meg Mezei András atya a fűzfabarkát. A barkaszentelés a hagyományok szerint elengedhetetlen szertartása a virágvasárnapnak. Ezen a napon ünnepli az egyház Jézusnak diadalmas jeruzsálemi bevonulását szamárháton."Kezdetben örömujjongással fogadták. Ezt próbáljuk mi is megeleveníteni a pálmaágakkal, avval való üdvözléssel, ill. itt helyettesíti a barka. Illetve a ruhákat, ahogy leterítették. Dicsőségesen bevonult és nagyon örültek, csak az volt a baj, hogy alig telt el négy nap, nagycsütörtökön, ill. pénteken, az a nép, aki üdvözölte pálmával, azt kiáltotta, hogy „El vele! Feszítsd meg őt!”."- mondta Mezeui András atya.

A híveknek, akik az ünnepi szentmisére érkeztek, kiosztották a megszentelt barkaágakat. A kezükben dicsőséget jelképező pálmaágat tartó ministránsok vezetésével közösen énekeltek és elindult a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenet. A körmenet után vonultak be a hívek a templomba az ünnepi szentmisére. "Virágvasárnapot ünneplünk. A Húsvét a legnagyobb ünnep a katolikus vallásban. A római katolikus vallásban. Minden vasárnap jövök amúgy a templomba, de most különösen." nyilatkozott Tóth György.

A szentmise menete is más ilyenkor a megszokotthoz képest. Az evangélium helyett az Úr szenvedés történetét, a Passiót olvassák fel. Lelki megnyugvásra is lehetőség van az ünnepe napok előtt Keszthelyen. Székelyföldről érkezett vendég lelkész végzi a híveknek a lelki gyakorlatokat. "Próbálom segíteni őket, hogy rátaláljanak Krisztusra. Rátaláljanak és megértsék, megtapasztalják az ő végtelen szeretetét, amivel szereti az embereket. Hogy rájöjjenek arra, hogy ki is valójában a mi életünknek az ura és királya. S kihez kell akár örömeinkben akár nehézségeinkben forduljunk."- mondta Küsmödi Csongor Ignác segédlelkész.

Az egyházi év leggazdagabb időszaka a nagyhét, ami Jézus dicsőséges bevonulása, szenvedése és halála után Húsvét vasárnapján a feltámadásával teljesedik be. Az ünnep elhozza a hívőknek a megváltást, amely mindannyiukban az örök élet reményét táplálja.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Sok hívő ünnepelt a plébánossal, aki 2010 óta szolgál Keszthelyen.
| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Keszthely
Családi programokkal, előadásokkal és közösségi eseményekkel készültek a helyi szervezők.
| 2023. feb. 14. kedd 16:29 | Keszthely
A betegek világnapján nyílt meg újra a Via Dolorosa Kórházkápolna ajtaja.
| 2022. ápr. 18. hétfő 16:29 | Keszthely
Ételszentelést és húsvéti isét tartottak a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.
| 2021. ápr. 5. hétfő 16:20 | Keszthely
A húsvét a keresztény egyházak legnagyobb ünnepe, a hívek Krisztus feltámadására emlékeznek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.