Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Figyeljünk a természetvédelemre, mert baj lehet!
2022. jún. 13. hétfő | Keszthely
Figyeljünk a természetvédelemre, mert baj lehet!
A bolygó pusztulása, a természetvédelem állt a Balaton Fejlesztési Tanács konferenciájának középpontjában. A Kis-Balaton Látogatóközpontban rendezett eseményen számos szemszögből közelítették meg a jelenséget. Az összejövetel célja volt, hogy felhívja a figyelmet, sürgősen cselekednünk kell, mert hamarosan elérhetünk a visszafordíthatatlan károkozás pontjához.

Hazánk egyelőre még bővelkedik a természeti kincsekben. Számos állat- és növényfajunkkal még találkozhatnak a túrázók. Nincs ez azonban így több külföldi országban. Az elmúlt évtizedek alatt az ember olyan mértékben beleavatkozott és tette tönkre a természetet, hogy az élővilágban is kárt tett. Fajok haltak ki vagy váltak veszélyeztetetté. Ez pedig komoly következményekkel járhat. A biodiverzitás megőrzéséhez a kormány több lépést is tett már

„Már 10 éves időtávra tekint vissza, hogy soha nem látott forrásokat kapnak a nemzeti park igazgatóságok a beavatkozások elvégzésére. Ennek a legfajsúlyosabb része a leromlott élőhelyeknek a helyreállítása, az élőhely-rehabilitáció, revitalizáció, a források 70%-a erre csoportosult az elmúlt 10 évben. Mintegy 80 milliárd forintnak a felhasználásáról van szó. És az eredményes az a 300.000 hektár, amiről elmondhatjuk, hogy természeti állapota javult." - fogalmazott Balczó Bertalan  helyettes államtitkár.

A jeles napokhoz köthetőek azok a konferenciák, melyeket időről időre megrendez a Balaton Fejlesztési Tanács. Ennek célja, hogy ismereteket szerezhessenek a résztvevők, milyen nemzetközi jó példák állnak rendelkezésekre a természetvédelemről. A korlátozott létszám miatt online is lehetett követni a konferenciát.

„A pandémia rákényszerített minket két évvel ezelőtt a víz világnapi rendezvényünk volt az első 2020-ban, amit online rendeztünk meg. Ugye most feloldották a vészhelyzeti korlátozásokat, szeretnénk visszatérni a jelenlétire. Próbálkozunk még. Vannak kellemes, jó tapasztalatok vele, biztosan meg fogjuk tartani az online formát is, hiszen egy lehetőséget ad azoknak, akik nem tudnak személyesen eljönni, hogy mégis bekapcsolódjanak és részt vegyenek ezeken a konferenciákon.” - osztotta meg Dr. Molnár Gábor a Balaton Fejlesztési Tanács ügyvezető igazgatója.

A szervezők bíznak abban, hogy a fiatalabb generáció is tenni fog a természetért. Ezért kértek fel diákokat arra, hogy fogalmazzák meg gondolataikat, miként lehetne csökkenteni az ökológiai lábnyomot. A tanulók a textilipar, azon belül pedig a fast fashion-hálózatok környezetszennyezésére hívták fel a figyelmet. Ezek azok a boltok, melyek a nagy divatházakat másolva elérhetőbb áron juttatják el ruháikat a vásárlókhoz. Tevékenységükkel jelentősen nő a megtermelt és a kidobott ruhák mennyisége és a környezetszennyezés.

„Úgy éreztük, hogy attól függetlenül, hogy ez a téma igazából mindenki életének a része, nem sokan tudnak ennek az egész jelenségnek a létezéséről. És szerettük volna, hogy kicsit bemutassuk ezt az egészet, hogy hogy működik.” - mondta el Prorok Dóra tanuló.

A konferencián szót ejtettek még a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jövőbeni kihívásairól és a Kis-Balaton természeti értékeiről is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Gyenesdiás
A Magyar természetvédők Szövetségének biodiverzitást megörző kampányához csatlakozott a NABE.
| 2024. máj. 28. kedd 19:15 | Keszthely
A jubileum alkalmából tárlaton mutatták be az elmúlt 25 év történéseit.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
A település önkormányzata és a klímakövetek műfészkekkel tesznek a fecskék védelméért.
| 2024. ápr. 10. szerda 19:15 | Gyenesdiás
A lehetőség azoknak ajánlott, akik mélyebben szeretnének belemerülni a természetvédelem gyakorlati világába.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A kerti tavaszi munkák során fokozottan figyeljünk a rőzserakásokban megbújó állatokra.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.