Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Irodalmi estet tartott a Pelso Társaság
2022. jún. 21. kedd | Keszthely
Irodalmi estet tartott a Pelso Társaság
Szálinger Balázs József Attila-díjas költő volt a vendége annak az irodalmi estnek, amelyet a Pelso Társaság rendezett. A civil közösség régen megfogalmazta azt ,célt, hogy a térség kulturális életét rendezvényekkel is felpezsdíti. Szálinger Balázzsal Tar Ferenc történész beszélgetett.

Szálinger Balázs József Attila-díjas költő legújabb kötetéből olvasott fel azon az irodalmi esten, amelyet a Pelso Társaság rendezett. A társaság tagjai megalakulásuk óta fontosnak tartják, hogy irodalmi és történelmi témájú rendezvénnyel is gazdagítsák a város kulturális életét. " Amikor arról beszélünk, hogy Keszthely a Balaton kulturális fővárosa, akkor ezek ne csak szavak legyenek, és abban hiszünk, hogy mindenki tegyen ehhez hozzá. Tehát ne csak a város maga, a város vezetése, hanem itt a térségben élő civil szervezetek is segítsenek abban, hogy tényleg a kultúra fővárosa legyen."- mondta Horváth Imre elnök.

Az est a Felkelt a nap,csónak úszik arany vízen címet kapta szélesen felölelve a költő munkásságát. Szálinger Balázs beszélgetett a történész-tanárral a korábban megjelent Al-dunai álom című kötetének megszületéséről, a Vaskapu-szorosban töltött időről, írásainak történelmet idéző témájáról. "Nagyon sok közös témánk volt, hiszen nem egy, nem kettő olyan versem van ami a történelmet érinti tulajdonképpen. Majdnem mind a történelembe van beleágyazva. Anyukám történelemtanár volt. Nagy laikus történelem rajongó vagyok"- nyilatkozott Szálinger Balázs.

A Pelso Társaság programjai a század fiatalságának is szólnak. Farkas László alapító a témával kapcsolatban elmondta." A gyerekek…a kultúra iránt van vágyuk, azt látom viszont, hogy egy kicsit máshogy kell megközelíteni az átadását, mint régen. Az ilyenfajta beszélgetések, az ilyen oldott, kötetlen, szerintem sokkal sikeresebb. Sokkal jobban eljut hozzájuk. Az a régebbi típusú kultúraátadás, amikor kötelezően kivezényelték a gyerekeket, az most nem működik."

A társaság közösség és kultúra erősítő céljaival sokan azonosulnak Keszthely térségétől.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 17. hétfő 19:15 | Keszthely
Második alkalommal szervezték meg a Keszthelyi Arcéleket.
| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, mely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen.
| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Keszthely
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
| 2023. szep. 8. péntek 17:15 | Keszthely
“Pannon Pantheon 2023” címmel rendeztek irodalomtörténeti konferenciát Keszthelyen.
| 2023. aug. 9. szerda 14:43 | Szentgyörgyvár
Irodalmi programokkal és koncertekkel várják a közönséget Szentgyörgyváron.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.