Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kék Hullám: rekordszámú strand nevezett a minősítésre
2022. jún. 27. hétfő | Keszthely, Gyenesdiás
Kék Hullám: rekordszámú strand nevezett a minősítésre
45 strand méretteti meg magát idén a Kék Hullám Zászló minősítésen. A szervező Balatoni Szövetség és partnerei végigjárták a zalai fürdőhelyeket is. Idén a gasztronómiára szenteltek külön figyelmet az ítészek. A cél, hogy a térség legnagyobb vonzerejét jelentő strandok folyamatosan fejlődjenek.

A Kék Hullám Zászló minősítést 2004 óta hirdeti meg a tó menti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség. A legjobbak ötcsillagos zászlót szerezhetnek. A minősítést a strandolók is figyelik.

Császár Katalin strandoló: „Nagyon jó, hogy lehet internetről, egyéb hírforrásokból tájékozódni arról, hogy milyen nekünk civil embereknek egy-egy strand, úgyhogy szerintem szuper kezdeményezés.”

A vizesblokkok mellett az akadálymentesítés és a családbarát szolgáltatások is fontosak a strandbírálat során. A térség strandjai már rendelkeznek baba-mama szobával, gyermekmosdóval és mindenhol jól felszerelt, modern játszóterek vannak. A Balatoni Szövetséghez rekordszámú nevezés érkezett. 

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára: „45 strandüzemeltető gondolta úgy, hogy megméretteti a strandját. Ez szerintem egy nagyon jó lehetőség az üzemeltetők számára, hogy összehasonlítsák, hol tartanak a fejlődésben, milyen szinten vannak a többiekhez képest.”

A víz, a meder, a part és szolgáltatások minőségét is figyelembe veszik az ítészek. Újdonság a Balaton gasztrostrandja díj, melynek zsűrizésében a Balatoni Kör működik közre. Szeretnék arra ösztönözni a vállalkozókat, hogy helyi alapanyagból, jó minőségű ételek, italok készüljenek.

„Azok között a strandok között, ahol több minőségi vendéglátóhely üzemel, illetve azt is fokozottan figyelembe vesszük, ahol télen-nyáron üzemelő vendéglátóegységek vannak jelen. Nagyon fontos a minőségi alapanyagok használata, plusz pont a helyi alapanyagok használata” - nyilatkozta Kövérné Kalmár Mónika, a Balatoni Kör delegáltja. 

Idén újra keresik a Balaton családbarát strandját és a „legzöldebb” strandot is. A zsűri árgus szemekkel figyelte a környezetbarát megoldásokat és a zöldfelületek, virágosítások állapotát. Utóbbira a keszthelyi strandoknál nagy figyelmet fordítottak. A Libás, a Városi és a Helikon stranddal is nevezett a város.

„Időben elkezdtük már felkészíteni a strandokat, nyilván nem csak a Kék Hullám Zászló miatt, hanem várjuk a vendégeket, az ide látogatókat. Legfontosabb nekünk az, hogy a vendégek elégedettek legyenek. Nyilván ez egy útmutatás a vendégek számára, hogy megnézzék, hogy hány csillagos minősítést kapott a strand, ez alapján is választják úticéljukat” - mondta Vinczéné Polgár Andrea strandvezető-helyettes. 

Idén is jelentős, strandonként akár 30 millió forint támogatást kaphattak az üzemeltetők a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy strandfejlesztési programjában. A bírálatban résztvevő Nők a Balatonért Egyesület küldötte tapasztalta a fejlődést.

Vetőné Zeke Erzsébet, a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője: „Én úgy látom, hogy jól használták fel a pályázati pénzeket . Ez különösen vonatkozik a vizesblokkokra: új mosdókagylók, csempék, takarékos nyomóvízcsapok.”

A balatoni strandok befogadóképessége megközelíti a 300 ezer főt. A településeknek jelentős bevételi forrást jelentenek a fürdőhelyek. Ezért is kiemelt fontosságúak az önkormányzatoknak ezek a létesítmények.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. júl. 14. péntek 16:44 | Keszthely
A Kék Hullám Zászló minősítésen az 5 csillag mellett több különdíjat is bezsebeltek a települések.
| 2022. júl. 7. csütörtök 18:38 | Révfülöp
Negyvenöt balatoni strand vállalta a minősítést szigorú szempontrendszer alapján.
| 2021. júl. 14. szerda 16:00 | Keszthely/Balatonfenyves
A Kék Hullám zászló minősítésen a Városi Strand 5, a Helikon és a Libás strand 4 csillagot kapott.
| 2019. júl. 8. hétfő 15:02 | Keszthely, Gyenesdiás
Zala megye minden balatoni települése rendelkezik ötcsillagos kék hullám zászló minősítéssel.
| 2019. júl. 5. péntek 18:03 | Keszthely
Idén 16 balatoni strand érdemelte ki a legjobbaknak járó ötcsillagos kék hullám zászlót.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.