Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Zalában is problémát okoz az aszály
2022. aug. 5. péntek | Keszthely
Zalában is problémát okoz az aszály
Zala megyében is megsínyli a kukorica a szárazságot. Akik nem tudnak öntözni, azoknak a termés nagy része besült. Jelenleg a csemegekukoricával foglalkozók vannak nagyon rossz helyzetben, de a takarmánynövény sem bírja már sokáig a szárazságot. A termelők bíznak benne, hogy vasárnap megérkezik az ígért csapadék.

Megmutatta a besült csöveket Barcza Balázs. A termelő azt mondta, a két hektáros kukoricaföldről mintegy fél hektárnyi termést tudott betakarítani. A mára már kritikussá vált aszályt és a magas hőmérsékleteket a csemegekukorica nem élte túl. Akik tudnak öntözni, ők valamivel jobb helyzetben vannak, de sok ültetvény közelében nincs kút vagy kiépített öntözőrendszer.

„Elméletben augusztus 20-ig ki szokott tartani a szezon, akkor ér véget főleg a strandidőszak. Most a jelenlegi kánikulában lehetne a legtöbbet eladni. De mint azt pár napja kiírtam az oldalamra, sajnos az aszály ennek idő előtt véget vetett most.” - tájékoztatott Barcza Balázs.

A nyugati országrészben is jelentős lett mára a csapadékhiány okozta probléma, de az Alföldön ennél is nagyobb a baj. Tavasszal ugyan kikelt a kukorica, de az elmaradó esők miatt nem tudta felvenni a megfelelő tápanyagot. Ez a növény magasságán és a csöveken is meglátszik. Ha most megérkezik a csapadék, akkor sem lesz jó a termés. Igaz ez a takarmánynövény esetében is. Ugyan az egyetemen van egy mintaültetvény, amit naponta gondoznak, ez látszik is a kukoricán. A nagyobb vetések azonban már szintén sárgulnak.

„Külön kell választanunk az ország keleti, illetve nyugati részét. A keleti országrészben sajnos már korábban a kukoricaállományok nagy része tönkrement. Óriási gond van azon a területen. A Dunán erről, tehát a Dunántúlon jobb a helyzet, de az utóbbi hetek nagyon forró időjárása azért ezeket az állományokat is nagyon megviselte.” - emelte ki Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem ügyvezetője.

A takarmánykukorica esetében a legnagyobb baj az, hogy az alacsony termésátlag miatt nehézségek jelentkezhetnek az állatok ellátásában. Ugyan komolyabb fennakadástól egyelőre nem tartanak a szakemberek, de jelentős áremelkedésre kell majd számítani a piacon. A gazdák nagyon várják az esőt, hiszen ha rövid időn belül nem érkezik csapadék, azok a növények is tönkre fognak menni, amelyek eddig kitartottak.   

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. ápr. 28. csütörtök 17:01 | Keszthely
Az esőnek köszönhetően már kedvezőbb a helyzet a zalai földeken.
| 2020. szep. 24. csütörtök 18:11 | Keszthely
A tavaszi fagyok és az aszály megviselték a növényeket, a csapadék azonban jót tett a kukoricának.
| 2019. aug. 9. péntek 16:45 | Keszthely
A kukoricánál rekordtermés várható, a vetőburgonyát várhatóan két hét múlva takarítják be.
| 2019. aug. 8. csütörtök 12:21 | Keszthely, Várvölgy
A zöldségeseknél és a strandokon kapható a kiváló minőségű magyar zöldség.
| 2018. aug. 24. péntek 15:24 | Keszthely
A sok napsütésnek és csapadéknak köszönhetően kiemelkedően jó minőségű termésre számítanak a gazdák.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.