Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Jó évet zárt a kukorica és a burgonya
2019. aug. 9. péntek | Keszthely
Jó évet zárt a kukorica és a burgonya
Az elmúlt hónapok időjárásának köszönhetően nagyon szépen fejlődött a burgonya és a kukorica is. A szakemberek elmondása szerint utóbbiból rekordtermés várható. A keszthelyi vetőburgonyát várhatóan két hét múlva takarítják be, a termelők körében nagyon népszerűek a Burgonyakutatási Központ saját nemesítésű fajtái. A kukorica betakarítása októberben kezdődhet el.

A Botond nevezetű, keszthelyi nemesítésű burgonyafajta is a keresett vetőgumók közé tartozik.. A Burgonyakutatási Központ vezetője azt mondja, az idei év időjárása kedvezett a krumplinak, a Georgikon földterületeiről mintegy 130 tonnányi vetőburgonya betakarítása várható. A szakemberek úgy vélik, a tavaszi aszály nem tett nagy kárt a növényben, az azóta tapasztalt meleg és csapadék pedig kifejezetten segítette a fejlődését. Arra azonban oda kell figyelni, hogy a gumókat időben felszedjék a földből.

„Hogyha túl sokáig bent van a földben, akkor elkaphat mindenféle betegségeket, például az úgynevezett fuzáriumot. Ez a tárolás és a következő évi vetés szempontjából is veszélyeket jelent. Úgyhogy nem szabad sokáig várni vele, hogyha a héja beparásodott, és már nem sérül a betakarításnál, akkor ahogyan lehet, el kell kezdeni a betakarítást.” - tájékoztatott a PE Agrártudományi Kutatóközpont Burgonyakutatási Központ igazgatója, Cernák István.

Mint megtudtuk, a csapadék most már nem tesz jót a burgonyának, ez ugyanis elősegíti, hogy újrahajtson. Mivel a Burgonyakutatási Intézet vetőgumókat termel, oda kell figyelni a szárak lezúzására annak érdekében, hogy a krumpli ne nőjön túl.

A Georgikon Tanüzem kukoricatábláján is jó termést várnak. A növény az elmúlt hónapokban rendkívül szépen fejlődött, a szakemberek megítélése szerint rekordtermés várható az idén. A csöveken is látszik, hogy végig kötöttek, ez mintegy fél tonnával több termésmennyiséget jelent. A tavaszi szárazság és hideg ugyan megviselte a kukoricát, de a későbbi időjárásnak köszönhetően a növény behozta a lemaradást.

„A kukoricák az idei tavaszban szomjasak is voltak és fáztak is. Reménykedtünk benne, hogy ez megváltozik, hogy megjön a meleg és esetleg még csapadékot is kapunk hozzá. Ez be is következett, és gyakorlatilag április hónaptól a kukorica jól érzi magát, remekül fejlődik, és ahogy látszik is a növényeken, egy nagyon jó termésre számíthatunk eben az évben a kukoricánál.” - tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Zsittnyán Tamás elmondta, országszerte nagyon szép a kukorica, a növényben már nem nagyon tudnak kárt tenni az időjárás viszontagságai. A tervek szerint a betakarítási munkálatok októberben kezdődnek.

Regman Karola - Keszthelyi TV 

| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
16 növényvédelmi szakember végezte el a tanfolyamot a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely, Sümegprága
A szokásosnál jóval korábban indult a méhészek szezonja.
| 2024. már. 8. péntek 19:15 | Keszthely
A húsmarhatenyésztés modern gazdasági és környezeti kihívásairól tanácskoztak Keszthelyen.
| 2024. feb. 28. szerda 19:15 | Keszthely
Ennek az egyik fő oka az állatok túlszaporodása.
| 2024. feb. 21. szerda 19:15 | Keszthely
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.