Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kis Szent Terézről emlékeztek meg a bazilikában
2022. okt. 3. hétfő | Keszthely
Kis Szent Terézről emlékeztek meg a bazilikában
A templomközösségek egyik legnagyobb ünnepe a búcsú, amikor a névadó védőszentről emlékeznek meg. A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika tragikusan fiatalon elhunyt névadója Lisieux-i Szent Teréz karmelita rendi római katolikus szerzetes. A hétvégén őt ünnepelték a keszthelyi bazilikában.

Kis Szent Teréz Franciaországban született 1873-ban. Alázatos, Istenben határtalanul bízó, szenvedései ellenére mindig derűs szerzetes volt. Mindössze 24 évesen, 1897. szeptember 30-án halt meg. A hétvégén, a Kis-Szent Teréz búcsún róla emlékeztek meg a karmelita bazilikában.

Galavics Gyula az unokájával érkezett: "Minden éven jövünk az unokámmal. Korábban a feleségemmel, de hát már nyolc éve elhunyt. Így most már az unokámmal, én már nem vezetek autót, ilyen hosszabb távon. De mindig, minden egyes alkalommal eljövünk, az egészség engedi. Nagyon vártuk már ezt a nagy ünnepet, csodálatos."

A vasárnapi ünnepi búcsús szentmisét Mezei András plébános celebrálta. Az esemény ünnepi szónoka és főcelebránsa Takáts István érseki általános helynök volt. Emlékeztetett: Kis Szent Teréz számára fontos volt a szeretet. Így fogalmazott: "Mindannyian ismerjük az ő mondását: “Én az egyház szívében szeretet akarok lenni”. Mindez a lelkesedése, eltökéltsége tudjuk, abból a sebzettségből, fájdalomból fakad, ami az ő szeretetéhsége, szeretethiánya, amit ő megélt. Abból született valami nagyon nemes és szép."

A búcsú alkalmával arra is lehetősége volt a híveknek, hogy imaszándékaikat lapokra írják és Kis Szent Teréz közbenjárását kérjék ezáltal, hogy hallgassa meg kéréseiket. Mezei András plébános beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Kis Szent Teréz lelkiségét ismerjük fel és kövessük. "Bármilyen kísértés, nehézség közepette ragaszkodott Krisztushoz. Tehát legyünk mi is olyan Krisztuskövetők, mint Kis Szent Teréz volt. Második alappillér az alázatossága, ugye az életben bizony kell alázatosság. A harmadik, ami a legfontosabb, hogy legyen időnk kicsit szemlélődni, elmélkedni, elmélyülni" - mondta.

„Mennyországomat azzal fogom tölteni, hogy jót teszek a földön. Meglátjátok, olyan lesz, mint egy rózsaeső” - mondta Teréz nem sokkal a halála előtt. Ennek jegyében a szentmise rózsaesővel ért véget.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. okt. 2. hétfő 16:19 | Keszthely
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
| 2023. júl. 17. hétfő 15:31 | Keszthely
Körmenetet is tartottak a templom legnagyobb ünnepén.
| 2022. nov. 22. kedd 17:27 | Keszthely
Fennállásának 35. évfordulóját hangversennyel ünnepelte a Kármelita Bazilika énekkara.
| 2021. okt. 4. hétfő 15:12 | Keszthely
vasárnap tartották a Kármelita Bazilika névadójának búcsúját, a szentmisét Dr. Udvardy György celebrálta.
| 2020. okt. 5. hétfő 16:08 | Keszthely
A Kármelita bazilika névadójának, Kis Szent Teréznek búcsúünnepét tartották vasárnap.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
06:00
Egy csipetnyi szó
06:31
Hargita TV
07:00
Híradó
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.