Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Gyenesdiás művelődéstörténete
2022. okt. 26. szerda | Gyenesdiás
Gyenesdiás művelődéstörténete
Gyenesdiás művelődéstörténetéről szól a település monográfia sorozatának kilencedik része. A Balaton nyugati szélén fekvő üdülő település életében mindig nagy szerepet kapott a kultúra, a helyi művelődési közösségek szerveződése és munkája. Több mint 100 évet ölel fel a kötet. A könyv és a hozzá kapcsolódó kisfilm bemutatójára tegnap került sor Gyenesdiáson.

Néptáncosok, népdalkörösök, zenészek és szavalók álltak színpadra a Községházán, Gyenesdiáson. Mindannyian aktív részesei a helyi kultúrának. Ők nyitották meg azt a könyvbemutatót, ami Gyenesdiás művelődéstörténetét foglalja össze. A 2000-es évek elején indult monográfia sorozat kilencedik kötetét Hársfalvi György, a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár nyugalmazott igazgatója írta és szerkesztette. A több mint 600 oldalas könyv tartalmi feldolgozása  több mint fél évet vett igénybe."én 28,5 évet töltöttem itt. Kezdettől fogva érdekelt a helytörténet, meg gyűjtöttem is az ehhez kapcsolódó anyagot – bár csak úgy mellékesen, tehát a munkakörömhöz kapcsolódóan vagy hobbiból- meg fényképezgettem is. Mire sor került erre a kötetre, hát most úgy határoztuk meg, hogy amivel a néprajz foglalkozott, meg a vallástörténet, azzal nem foglalkozunk. Tehát a gyenesdiási művelődéstörténetet 1906-tól kezdtük, amikor létrejött az első Balatoni Fürdő Egyesület."- adott tájékoztatást a kötet szerkesztője, Hársfalvi György.

A monográfiának készült egy videó melléklete is, amit a kötet bemutatóján ismerhetett meg a közönség. A 25 perces film első kockái 2017-ben készültek.. Számos eseményt, szabadtéri hagyományos programot rögzített a településen a film készítője, Hársfalvi Ákos. A munkával kapcsolatban a következőket mondta:"Nagyon furcsa, de ugyanakkor érdekes dolog volt, hogy édesapámmal kellett együtt dolgozni. Ő gondolkozott úgy, mint egy író, én, meg mint egy televíziós szakember és ebből a kettőből próbáltuk összegyúrni, hogy milyen lehet egy jó video melléklet. Apa jegyezte igazából a tartalmi részét. A szövegi részét azt ő írta. Én ehhez tettem javaslatokat, kiegészítéseket. Milyen az mikor mondjuk, a videóhoz kell a képeket igazítani. Ebben sikerült szerintem egy nagyon jó koncepciót, egy jó tematikát megalkotnunk."

A kötetbemutatón Gál Lajos polgármester köszönte meg a készítők munkáját. Kiemelve, hogy a 15 évvel ezelőtt indult sorozat eddig megjelent részei azt mutatják, hogy a kultúra ápolása a Gyenesdiáson élő embereknek mindig fontos volt és ma is az.

"Nagyon lényeges, hogy tiszteljük az időseket, tiszteljük a hagyományainkat, tiszteljük, amit megörököltünk és merjünk igazi élő közösségek tagjaivá válni. S ha ezt megtesszük, akkor nekünk is lesz művelődéstörténetünk, lesz majd kultúránk,,lesz majd amibe kapaszkodjunk egy-egy település kulturális vonatkozásában. És én azt hiszem, hogy ez az, amire rámutat ez a kötet."- mondta Gál Lajos.

A 100 példányban megjelent kötet első része az I. Világháborúig, a második a rendszerváltásig, míg a befejező része 1990-től ismerteti meg napjainkig az üdülő település művelődéstörténetét. A monográfia képes összeállítása nem csak az eseményeket, hanem a művelődésben, kultúrában résztvevő közösségeket is bemutatja.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, mely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthely testvértelepüléséről, Batumiból érkezett táncosok és énekesek szórakoztatták a közönséget.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
A fődíjasok gálája zárta a Helikoni Ünnepségeket.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Manninger Jenő polgármester értékelt a Híradó Pluszban.
| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Keszthely
A kategóriákban mintegy száz iskola diákja mutatta be tudása legjavát.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.