Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / 250 éves a Vajda János Gimnázium
2022. nov. 14. hétfő | Keszthely
250 éves a Vajda János Gimnázium
A jubileum alkalmából hétfőn nagyszabású ünnepséget rendeztek. Az elmúlt két és fél évszázadban számos neves személy járt ebbe az iskolába. A jubileumi programon emléktáblát avattak és időkapszulát is lehelyeztek az utókornak.

A gimnáziumot 1772-ben alapította gróf Festetics Pál. Az első oktatók ferences rendi papok voltak. A mai épületben 1892-ben kezdődött meg az oktatás. Az elmúlt 250 évben olyan személyek tanultak itt, mint Deák Ferenc, Festetics György, Vaszary Kolos vagy Csik Ferenc.

Nem csak a környéknek, hanem az egész országnak sok kiváló elmét adott a Vajda János Gimnázium – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Sifter Rózsa, Zala megye főispánja.

„Ezek az emberek követendő példával járnak elöl, mert nem csak hivatásukban alkottak időtállót, de közösségükért is hajlandóak voltak tenni, akár az életük kockáztatásával is” - fogalmazott Zala megye főispánja. 

Egy város életében a gimnázium mindig meghatározó – méltatta az intézményt Keszthely polgármestere. Manninger Jenő szólt az alapító Festeticsekről is. A Vajda elhelyezkedése a város szívében szimbolizálja annak jelentőségét, ezért is fontos az iskola fejlesztése.

„Így került sor az un. Mozgás házának a felújítására, megépítésére, hogy a gimnázium használhassa. Az elmúlt évtizedben is számos olyan felújítás, bővítés volt, ami a körülményeket segítette: a Kisvajdának a felújítása, természettudományos labor, nyelvi labor és az elmúlt évben is az épület helyreállítása, szépítése lényegében megtörtént” - mondta köszöntőjében Manninger Jenő. 

Parlamenti elfoglaltsága miatt levélben méltatta a 250 éves gimnáziumot Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő. Üzenetében hangsúlyozta, az iskola nagyban hozzájárult a város identitásához. A felnövekvő generációk nevelése jövőt alakító tevékenység – mondta az iskola igazgatója, Varga Sz. Gábor.  A gimnázium lépcsőfordulójában található Szent Imre üvegablak testesíti meg ezt az eszmét, ami az alapítót is vezérelte: „Ez az eszme vezérelte az előttünk járó tanári- és diákgeneráció értékteremtő munkáját és ez az eszme jelenleg is iskolánk küldetésének legfőbb meghatározója.”

A rendezvényen az iskola tanulói adtak műsort. A Vajda János Gimnáziumban összesen 14 osztály van, szeptember elsején 458 diák kezdte meg a jubileumi tanévet.  Plenáris előadást tartott dr. Benczes István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Az egykori vajdás diák egész pályáját meghatározta, hogy a keszthelyi gimnáziumba járt.

Minden osztály személyes üzenetet fogalmazott meg az utókornak, melyet időkapszulába zártak. Ez az iskola bejárati aulájában volt. Az évforduló alkalmából emléktáblát avattak, ide helyezték az időkapszulát. Az iskola közössége tisztelettel emlékezik az előttük járó generációkra. Az időkapszulát 50 év múlva nyitják ki.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 19. szerda 19:15 | Keszthely
A Déryné Program részeként másodszor látogatott el Keszthelyre a KultUp.
| 2024. ápr. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
Az Irinyi János Kémiaverseny és a Semmelweis Egészségverseny országos döntőjében is jól szerepeltek a diákok.
| 2023. dec. 13. szerda 17:05 | Keszthely
Országos és nemzetközi megmérettetéseken is a legjobbak között vannak a vajdások.
| 2023. nov. 22. szerda 14:56 | Keszthely
Az esemény célja, hogy a munka világának minél szélesebb skálájával ismerkedjenek meg a diákok.
| 2023. szep. 20. szerda 15:17 | Keszthely
A diákoknak számos nem mindennapi esettel kellett szembenézniük, 91%-os teljesítményt nyújtottak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.