Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Ingatlanpiac: az új drága marad, a régi olcsóbb lehet
2022. nov. 21. hétfő | Keszthely
Ingatlanpiac: az új drága marad, a régi olcsóbb lehet
Bővül a kínálat, a kereslet viszont csökken az ingatlanpiacon. A bizonytalan gazdasági helyzet továbbra is jelentősen befolyásolja az ágazatot. Elemzők szerint az új lakások továbbra is drágák maradnak, a korszerűtlen ingatlanoknál viszont előfordulhat árcsökkenés. A rezsidíjak az újépítésű lakások malmára hajtják a vizet.

Az  év első kilenc hónapjában 13 617 lakóingatlant vettek használatba Magyarországon. Ez enyhe növekedést jelent. Elemzők szerint az év végére akár 20-25 ezer új lakás is elkészülhet. Az építési kedv viszont csökkenő tendenciát mutat az előző évhez képest. Átalakult a gazdasági környezet: a háború és az energiaválság miatt nőtt a bizonytalanság és emelkedtek a lakáshitel kamatok is.Az új lakások esetében egy ellentmondásos helyzet alakulhat ki, hiszen az áruk magas, de a rezsiköltségük viszont alacsony.

Egy új építésű ingatlan hosszabb távon nézve megtérülő befektetés lehet. Egy korszerűtlen, nagy alapterületű családi ház rezsije akár százezer forintos szintet is elérhet havi szinten, ami évente milliós nagyságrendű is lehet. Egy új lakás esetében a közüzemi számlák jelentősen kedvezőbbek. 15-20 évre vetítve ez tízmillió forintos rezsiköltség-előnyt biztosíthat egy-egy ingatlan tulajdonosának. 

A kereslet és kínálat egyensúlya felborult az elmúlt hónapokban a lakáspiacon. Van olyan ingatlanértékesítő hálózat ahol októberben 9 százalékkal nőtt a feladott hirdetések száma az előző év azonos időszakához képest. A keresleti oldal viszont szűkölt.  Ennek oka egyértelműen a pénzügyi háttér: már nem olyan kedvezőek a lakáshitelek és kevesebben rendelkeznek kellő tőkével.

„Ha megnézzük azt, hogy mennyibe kerültek tavaly novemberben például az eladó lakások vagy házak, akkor jelentős növekedést látunk, hiszen 20-25 százalékkal többet kérnek most egy eladó lakásért vagy házért, mint egy évvel ezelőtt. Ez országos szintű jelenség, Budapestre legalább oly mértékben igaz, mint például Keszthelyre. Ami viszont különbség az az, hogy nyár vége óta, tehát szeptember eleje óta ezek a kínálati árak alig mozdultak el, azóta stagnálásba váltott át a piac” - nyilatkozta televíziónknak Balogh László vezető gazdasági szakértő. 

Az elemzők szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy lejtmenetbe kapcsol az ingatlanpiac. Ami perdöntő, az az ingatlan minősége. A rossz állapotú, használt lakásoknak jelentősen csökkenthet az ára. Az új és újszerű lakásoknál nem várható változás. Ennek oka a folyamatosan dráguló építőanyag és a bérköltségek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 27. kedd 19:15 | Keszthely
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
| 2024. jan. 9. kedd 14:44 | Keszthely
Jó évet zárt az ingatlanpiac a Duna House értékelése szerint.
| 2023. okt. 6. péntek 17:59 | Keszthely
A látható és olvasható házszámok kihelyezése mindenki érdeke.
| 2023. aug. 4. péntek 18:22 | Keszthely
Lombár Gábor körlevélben figyelmeztette az érintett települések vezetőit.
| 2022. okt. 27. csütörtök 15:20 | Keszthely
Elhalasztotta a bérleti díjak emelését az önkormányzat. Csütörtökön szavaztak erről a képviselők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.