Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Esővízgyűjtő tartályokat adtak át Gyenesdiáson
2022. dec. 7. szerda | Gyenesdiás
Esővízgyűjtő tartályokat adtak át Gyenesdiáson
62-en kaptak esővízgyűjtő tartályt Gyenesdiáson. A Logos 4 Waters pályázat a fenntartható háztáji kiskerteket támogatja, ennek köszönhetően kaphatták meg az edényeket.

Esővízgyűjtő tartályát vehette át ez a gyenesdiási férfi.  Az otthoni kiskertjében nevelt zöldségeket, gyümölcsöket öntözi majd ebből. A lakosok nem csak a 210 literes tárolót kapják. Tavasszal palántát és növénykondicionáló szert is adnak nekik.

„Hasznos dolognak találjuk, hiszen nem mindegy, hogy a kertünket csapadékvízzel, vagy pedig a vezetékes vízzel öntözzük. Ennek nagyon sok előnye van, hogy ezzel tudunk öntözni, nem kemény víz, hanem lágy víz. A növények jobban szeretik, jobban fejlődnek.” - osztotta meg véleményét Dr. Füzes István.

Gyenesdiáson évek óta fontos a környezetvédelmi szemlélet és a fenntartható háztáji kiskertek támogatása. A Klímabarát Települések Szövetsége által meghirdetett pályázaton bruttó 3,5 millió forintot nyert a település. Céljuk a csapadékvíz megtartás és a helyi vízkezelés koordinálása. A programhoz a Kertbarát Kör is csatlakozott.

 „Nem ez lesz az első vízgyűjtő edényem. Én a gyenesdiási Kertbarát Körnek két éve aktív tagja vagyok, és kertészkedünk, nem csak dísznövényekkel foglalkozunk, hanem konyhakerttel is. Ennek a vízellátását szeretnénk egy kicsit bővíteni, a kapacitást.” - hangsúlyozta Kiss Balázs.

A pályázóknak a következő öt évben egy legalább 10 négyzetméter nagyságú veteményes kertet kell gondozniuk, valamint szakmai előadásokon kell részt venniük. A rendezvények szemléletet formálnak, valamint erősítik az egészséges és klímatudatos életformát. Gyenesdiáson évek óta működik az Egy ház, palántázz mozgalom is. A megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket minden ősszel a Burgonyafesztiválon kosármustrán mutatják be.

"A pályázók számára kiosztott edények alapvetően biztosítéka annak, hogy a kertkultúra javulni fog a településünkön, hogy a hagyományos előkerti, hátsókerti növénytermesztés és azok a zöldségtermesztő részletek azok alapvetően megteremtődnek minden háztartásnál és talán az egészségesebb, jobb lakókörnyezet is fontos lesz a következő időszakban azzal együtt, hogy talán jó gyakorlatokat tud mindenki bemutatni azzal, hogy szép palántákat tud nevelni, nagyon szép zöldségféléket tud ebből az öntözött kultúrából kihozni.”- fejtette ki Gál Lajos.

A polgármester elmondta, a későbbiekben szeretnének komposztládára is pályázni, valamint fecskefészkeket kiosztani. Rovartelepekkel és lepkeházakkal szeretnék elősegíteni a veszélyeztetett fajok fennmaradását.

Farkas Adél - Keszthelyi TV

 

| 2022. szep. 28. szerda 16:28 | Gyenesdiás
Csapadékvízgyűjtő edényekre pályázhat a lakosság.
| 2020. nov. 5. csütörtök 16:56 | Keszthely
Az új csatornatetők megakadályozzák, hogy az esővíz a szennyvízcsatornába jusson.
| 2016. nov. 16. szerda 10:57 | Vonyarcvashegy
Az esővíz elvezetésének megoldásában gyakorlatoztak a katasztrófavédelmi szakemberek.
| 2024. júl. 5. péntek 19:15 | Balatongyörök
Országszerte mintegy 800 cukrászda igényelhet egy-egy millió forintot a nyár folyamán.
| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Az olvasóktól várt névötleteket a Fejér György Városi Könyvtár.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.