Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Újabb kiadvány a Balatonról
2024. feb. 16. péntek | Keszthely
Újabb kiadvány a Balatonról
A figyelemre méltó személyekre, érdekesebb eseményekre, fajsúlyos történésekre fókuszál a “200 év a Pannon-tenger múltjából” alcímet viselő Balatoni Értéktár. Tavunk kulturális kincseit szedi csokorba a képes kiadvány. A könyvet teltházas érdeklődés mellett a Fejér György Városi Könyvtárban mutatták be az érdeklődőknek.

A könyvet maga a szerző mutatta be a megjelenteknek. A Balatoni Értéktár nem egy helytörténeti munka: Kovács Emőke a nagyobb összefüggéseket vizsgálta a Balaton vidékén, hogy hogyan, milyen történeti síkokon mozog a fürdőkultúra, illetve a kultúrtörténeti hagyományok kialakulása. Ezeket a változásokat tárja az olvasó elé, de azokat a fontosabb értékteremtő személyeket, hagyományokat is bemutatja, akik vagy amik a XXI. századi olvasónak is iránymutatók. "Ennek a könyvnek legfőképpen az a célja, hogy aki 2024-ben is idelátogat a Balatonhoz, meglássa a balatoni naplementék vagy a fürdőzés mögött azt, hogy milyen széles tárháza van a balatoni kulturális hagyományoknak, történeti gyökereknek, szálaknak és egy kicsit más szemmel tekintsen erre a vidékre. Ezt a többletet vigye magával, és erre ez a könyv nagyon jó lehetőséget ad" - így vélekedett Kovács Emőke.

Kovács Emőke a XIX-XX. századi magyar történelem és a Balaton kutatásával foglalkozik. Számos olyan orvos, közéleti személyiség, író, színésznő akad, akik kultuszt teremtettek a tónál a Balaton-szeretetükkel, a magyar tengerről való megnyilvánulásaikkal, ezek a XXI. században is értékteremtők lehetnek. Kovács Attila, a Balatoni Értéktárt jegyző kiadó vezetője, Kovács Attila is elkísérte a szerzőt a könyvtárba. Már volt egy közös munkájuk, ez a kiadvány a második kötet. Úgy gondolja: "A Balaton mindenkinek a Balatonja - a múltját megismerni, a múltját feltárni, és ennek a kiadatlan részeit bemutatni az olvasóknak és az érdeklődőknek, az mindenképpen egy hálás feladat. Úgyhogy így indult el a diskurzus erről a kötetről, valamikor tavaly félévkor vagy nyár folyamán, már nem emlékszem pontosan. A lényeg az, hogy hosszú-hosszú idő alatt összeállt a mintaszöveg, mind a képanyaga, a tördelése, miegyéb."

A kiadvány tavaly november elején került a könyvesboltok polcaira. Azóta a kiadó sikerkönyvei közé tartozik a képekkel is gazdagon illusztrált olvasmány. A szerző célja az volt, hogy bemutassa, milyen kulturális kincsek vannak a Balaton vidékén; amik nincsenek is ilyen mennyiségben Magyarország vagy a Kárpát-medence más tájain. A szerző hangsúlyozza: ilyen széles körű hagyományrendszer, mint ami a Balatonnál megtalálható az egyes települések esetében, nagyon példaértékű. Szeretné elérni, hogy az ide látogatók a balatoni naplementék mögött megleljék a kiaknázhatatlan kultúrtörténeti hagyományrendszert is.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, mely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen.
| 2024. jún. 10. hétfő 19:15 | Keszthely
Egy kéziratos naplót dolgozott át “A fegyvertörténész elveszett naplója” címet viselő könyvvé Máday Norbert író, műgyűjtő.
| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Keszthely
Előadásokkal és könyvbemutatóval és pálinka kóstolóval ünnepelte a Balatoni Múzeum a múzeumok világnapját
| 2024. ápr. 16. kedd 19:15 | Keszthely
Könyvkiállítást nyitottak a könyvtárban a hazai zsidóság deportálásának 80. évfordulóján.
| 2023. okt. 6. péntek 17:56 | Keszthely
Bán Jánossal találkozhatott az olvasóközönség.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.