Túrós, meggyes, mákos finomságokat kínáltak a molnári asszonykórus tagjai. Gyorsan fogyott a rétes, nagy a népszerűsége a magyarok és a külföldiek körében egyaránt. Volt aki egyesével, más tálcával választott az édességből.
„Az én édesanyám valamikor sütötte a káposztás-sárgarépás rétest. És pont azért kérdeztem meg itt a hölgyektől, hogy van-e ilyen nekik. Akkor egy kicsit vissza a múltba és megkóstoljuk. A nővérem meg a meggyest szereti, azt kóstolja.” - mondta el Tóth Istvánné.
A jól pihentetett rétestésztát kézben kezdik el nyújtani, ezt követően lisztezett abroszon zajlik tovább a folyamat. A zsiradékkal megkent tészta minden oldalát egyenletesen hosszabbítják, addig, amíg elég vékony nem lesz. Óvatosan kell végezni, hiszen könnyen szakad. Ezt követően jöhet rá egyenletesen a töltelék. Az abrosz segítségével tekerik fel, majd mehet a tepsibe.
„Mi a réteskészítést, a nagyanyáinktól, a szüleinktől tanultuk. Nálunk a horvátságban, onnét érkeztünk, még mindig hagyomány a nyújtott rétes. Főleg hogyha rendezvények vannak. Azért vannak falusi lakodalmak idább-odább és ott szeretjük még mindig a régi réteseket.” - osztotta meg Kotnyek Gáborné a Molnári Asszonykórus tagja.
A hangulatról citeraszó és a Gyenes Néptáncegyüttes tagjai is gondoskodtak. A vásárlók nagy örömmel vették a rétesnapot, hiszen olyan élményekben lehet részük, amelyek nem mindennapiak.
„Nehezen tudtunk választani, mert nagyon sok finom, ínycsiklandó rétest láttunk itt és mindjárt meg is kóstoljuk. Hogy megnézhettük, hogy hogy készül a rétes, az is nagyon jó. És gyönyörűszép ruhában vannak a hölgyek.” - fogalmazott Nagy Jánosné Irén.
A Hévízi Termelői Piacon több alkalommal is készülnek különlegességekkel, tematikus napokkal. A látogatók korábban megismerhették a disznóölés hagyományait vagy éppen a fánkkészítés praktikáit is elleshették. Az elmúlt 14 évben az árusok adták össze az összeget ezeknek a megszervezésére. Az új testület évi 2 millió forintos támogatást szavazott meg nekik, ebből gazdálkodnak.
„Én úgy vettem észre, hogy az ilyen kéthetente készített rendezvényekkel növeljük az amúgy is látogatott piacnak a látogatottságát tovább lehet fokozni. Az idejövő turisták pedig nagyon szeretik az ilyen műsorokat és próbálunk mindig valami produktumot, amivel ide lehet őket csalogatni.” - emelte ki Benkő Lajos a Hévízi Termelői Piac vezetője.
A következőkben is lesznek tematikus piacnapok Hévízen. Szüreti-, lecsó- és gombanapot is terveznek még ebben az évben.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV