Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / A rétesről szólt a nap a Hévízi Termelői Piacon
2025. júl. 23. szerda | Hévíz
A rétesről szólt a nap a Hévízi Termelői Piacon
Rétesnapot szerveztek szombaton a Hévízi Termelői Piacon. A molnári asszonykórus tagjai sütötték a tradicionális ételt, az eseményre nagyon sokan voltak kíváncsiak. A piac vezetése többször szervez tematikus napot, céljuk, hogy érdekességekkel, új ismeretekkel szolgáljanak a látogatóknak.

Túrós, meggyes, mákos finomságokat kínáltak a molnári asszonykórus tagjai. Gyorsan fogyott a rétes, nagy a népszerűsége a magyarok és a külföldiek körében egyaránt. Volt aki egyesével, más tálcával választott az édességből. 

„Az én édesanyám valamikor sütötte a káposztás-sárgarépás rétest. És pont azért kérdeztem meg itt a hölgyektől, hogy van-e ilyen nekik. Akkor egy kicsit vissza a múltba és megkóstoljuk. A nővérem meg a meggyest szereti, azt kóstolja.” - mondta el Tóth Istvánné.

A jól pihentetett rétestésztát kézben kezdik el nyújtani, ezt követően lisztezett abroszon zajlik tovább a folyamat. A zsiradékkal megkent tészta minden oldalát egyenletesen hosszabbítják, addig, amíg elég vékony nem lesz. Óvatosan kell végezni, hiszen könnyen szakad. Ezt követően jöhet rá egyenletesen a töltelék. Az abrosz segítségével tekerik fel, majd mehet a tepsibe. 

„Mi a réteskészítést, a nagyanyáinktól, a szüleinktől tanultuk. Nálunk a horvátságban, onnét érkeztünk, még mindig hagyomány a nyújtott rétes. Főleg hogyha rendezvények vannak. Azért vannak falusi lakodalmak idább-odább és ott szeretjük még mindig a régi réteseket.” - osztotta meg Kotnyek Gáborné a Molnári Asszonykórus tagja.

A hangulatról citeraszó és a Gyenes Néptáncegyüttes tagjai is gondoskodtak. A vásárlók nagy örömmel vették a rétesnapot, hiszen olyan élményekben lehet részük, amelyek nem mindennapiak. 

„Nehezen tudtunk választani, mert nagyon sok finom, ínycsiklandó rétest láttunk itt és mindjárt meg is kóstoljuk. Hogy megnézhettük, hogy hogy készül a rétes, az is nagyon jó. És gyönyörűszép ruhában vannak a hölgyek.” - fogalmazott Nagy Jánosné Irén.

A Hévízi Termelői Piacon több alkalommal is készülnek különlegességekkel, tematikus napokkal. A látogatók korábban megismerhették a disznóölés hagyományait vagy éppen a fánkkészítés praktikáit is elleshették. Az elmúlt 14 évben az árusok adták össze az összeget ezeknek a megszervezésére. Az új testület évi 2 millió forintos támogatást szavazott meg nekik, ebből gazdálkodnak. 

„Én úgy vettem észre, hogy az ilyen kéthetente készített rendezvényekkel növeljük az amúgy is látogatott piacnak a látogatottságát tovább lehet fokozni. Az idejövő turisták pedig nagyon szeretik az ilyen műsorokat és próbálunk mindig valami produktumot, amivel ide lehet őket csalogatni.” - emelte ki Benkő Lajos a Hévízi Termelői Piac vezetője.

 A következőkben is lesznek tematikus piacnapok Hévízen. Szüreti-, lecsó- és gombanapot is terveznek még ebben az évben. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2016. feb. 23. kedd 12:31 | Keszthely
A Balatoni Kurzusok program keretében hagyományos házi rétest titkait ismerték meg a háziasszonyok.
| 2013. okt. 15. kedd 20:23 |
Palacsinta és rétes házasságából "született" a palacsintás rétes, ami laktató és látványos sütemény.
| 2022. már. 30. szerda 19:02 | Hévíz, Beregszász
A Bundás Második Esély menhelyre több mint 1 tonna eledelt vittek a hévíziek.
| 2022. már. 24. csütörtök 18:09 | Hévíz
Az adományt a Hévízi Termelői Piac árusai ajánlották fel.
XI. Évfolyam 14. Szám
Megjelenés: 2025. július 25.
08:00
Objektív
08:30
Határtalan
09:00
Göcsej Filmfesztivál
09:51
Hargita TV
10:13
A szomszéd vár
10:48
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
17:50
Hittel,lélekkel
18:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.