Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Húsvétra hangolódás a keszthelyi evangélikus felekezetben
2024. már. 27. szerda | Keszthely
Húsvétra hangolódás a keszthelyi evangélikus felekezetben
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség. Nem először: általában minden évben meghirdetik a programot. Az ünnephez kapcsolódó kézműves termékeket készítettek és közben a húsvétról beszélgettek - énekléssel, imádsággal tarkítva az együttlétet.

A közös családi programot dalokkal, énekléssel színesítették. Közben a gyerekek Jézus barlangját jelképező húsvéti sírkerteket készítettek. A munkafolyamatot felnőtt mutatta meg nekik, ezután önállóan készítették el az alkotásokat. Márton Flórián a testvérével dolgozott: "Először fogtunk egy mécsest, kimentünk és földet töltöttünk bele. Beleraktunk egy ilyen kisebb mécsest, azt belenyomkodtuk, rá még egy kis föld. Aztán ilyen jó sok moha volt, azt ráraktuk" - mondta el a munkafolyamatról.

Húsvét az egyház legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus feltámadása a halálból. A sírkertek, amelyek Jézus üres sírját ábrázolják, jelképezhetik ezt a fontos eseményt. “Többnyire természetes anyagokat, azaz kavicsot, földet, mohát használunk” - mondta el Flórián testvére, Márton Réka. Így folytatta: "10-20 percbe telt. Nekem egyszerű volt elkészíteni, de nem mindenkinek. El kellett vágni hozzá a botokat, abból kereszteket készítettünk, és ugye használtunk föl hozzá még cserepeket is, kisebb és nagyobb méretben is."

A gyerekek kavicsokat is festettek a családi napon, illetve húsvéti koszorúkat is készítettek. A virágok, zöld növények és egyéb élő elemek a termékenységet, az életet és a megújulást szimbolizálják. Ezek a jelképek együttesen segítenek abban, hogy megértsük húsvét ünnepének fontosságát és üzenetét; valamint közel hozzák a megújulás, az élet és az öröm témáit. Honthegyi Zsolt lelkész így fogalmazott: "Mi itt a húsvét egyházi oldalát fogjuk meg. A feltámadást, illetve a nagypénteki keresztre feszítéstől a feltámadásig tartó egységet és időszakot beszéljük át, hiszen a húsvét önmagában arról szól, hogy az Isten szeretete milyen módon jelenik meg az ember életében. Krisztus önmagát adja az emberért a kereszten, és harmadnapon feltámad, legyőzve a halált, hogy az embernek reménye legyen az életre és az örök életre."

Ezek a húsvéti sírkertek részei lehetnek az ünnepi dekorációnak otthonokban, iskolákban vagy közösségi eseményeken is. Az elkészült alkotásokat a készítőik hazavihették - egyet pedig a templom oltárára készítettek el.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
Színes és népszerű programokkal várták a családokat húsvéthétfőn a Csillagvár Múzeumban.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Balatongyörök
Balatongyörökön évek óta nagy népszerűségnek örvend a tojásgurítás a családok körében.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Húsvéti ételeket hoztak a hívek a templomba.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Nyuszisimogató, kézműveskedés és kiállítás is várta a látogatókat.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Megnyitotta a szezont a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
Savaria Filmfesztivál
11:36
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.