Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Bujtor-ereklyék és Oscar-díjas emlékek
2024. aug. 26. hétfő | Keszthely
Bujtor-ereklyék és Oscar-díjas emlékek
Egy igazán látványos, dupla kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a Bujtor István Filmfesztiválon. A klasszikus Bujtor-filmekben használt kellékeket, ruhákat, eszközöket tették közszemlére az egyik tárlaton; a másik a 125 esztendővel ezelőtt született Dave Gould kétszeres Oscar-díjas koreográfusnak állított emléket.

Bujtor István filmjeiben használt kellékeket lehetett megtekinteni a neki szentelt emlékkiállításon. Például a Pogány Madonna-szobor, a színész által viselt kalapok, sapkák is itt voltak, valamint a filmekben szereplő telefont, rádiót is meg lehetett tekinteni. Emellett Kardos doktor irodáját is berendezték a kiállításra. Pintér Zoltán Keszthelyen nyaral és a feleségével úgy döntöttek, megnézik a tárlatot. "Nagyon jó érzés: a korosztályomnak megfelelően visszamentünk a fiatalság időszakába. Ezek a filmek a fiatalságot hozzák vissza nekem. Nagyon szép, nívós a kiállítás, jók a makettek, szépen össze vannak állítva a dolgok" - mondta el a családfő.

A gazdag tárlat berendezésében óriási szerepet játszott a legendás színész fiának néhány évvel ezelőtti ötlete. Megalapították ugyanis a “Csöpi csopi” nevű formációt. A hat tagú csoport egyik tagja L. Dézsi Zoltán riporter, aki aktív résztvevője a filmfesztiválnak, így a megnyitón is részt vett. Elmondta: a “Csöpi csopi” célja az, hogy Bujtor István örökségéből minél többet tudjon bemutatni a közönség számára. "Azt gondolom, hogy Bujtor Istvánnál nagyobb reklámot szerintem az elmúlt évszázadban senki nem csinált a Balatonnak. És miután a Balatont mi is imádjuk, ezért is gondoltuk azt, hogy minél több emberhez el kell juttatni az üzenetet, hogy Bujtor nemcsak Magyarország színésze volt, hanem a Balaton színésze és a Balaton szerelmese. Ebben a kiállításban nagyon sok olyan tárgy látható, ami erre utal. Meg hát ugye minden idők egyik legsikeresebb magyar filmsorozatáról beszélünk, amikor a Csöpi filmeket említjük" - nyilatkozta a riporter.

A Dave Gould 125 kiállításon a kétszeres Oscar-díjas koreográfusra, eredeti nevén Guttman Dezsőre emlékeztek. Itt leginkább Hollywood sokszínűségét kívánták bemutatni. A kiállításokat mindkét teremben Lutter Imre fesztiváligazgató ajánlotta a látogatók figyelmébe: "Kettős kiállításon vagyunk jelen. Dave Gold hollywoodi kiváló két Oscar-díjjal rendelkező alkotónak a kiállítása az egyik, a másik pedig Bujtor István emlékmű kiállítás, amit most láthat a közönség. És itt vannak azok az igazi kultikus tárgyak a maga valójukban, amiket meg lehet tekinteni. A filmgyártás hátterébe is betekinthetünk, éppúgy, mint ahogy Bujtor István személyiségére is fény derül. Hogyha valaki végigmegy, egy picit az ő életébe is betekintést nyerhet. Úgyhogy izgalmas kiállítás minden szempontból" - mondta.

A Dave Gould 125 kiállításon Oscar-szobrok másolatai, filmek kellékei, rendezői szék, korabeli filmvetítő gép is látható volt.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. aug. 23. péntek 19:15 | Keszthely
Koltai Róberttel, Kern Andrással és Gundel Takács Gáborral is találkozhattak az érdeklődők az első napon.
| 2024. aug. 22. csütörtök 19:15 | Keszthely
Színes programkavalkád lesz vasárnapig a városban.
| 2024. júl. 31. szerda 19:15 | Keszthely
Az önkormányzat megszavazta a hiányzó támogatási összeget.
| 2024. máj. 31. péntek 19:15 | Budapest
Budapesten tartottak sajtótájékoztatót az eseményről.
| 2024. júl. 23. kedd 19:15 | Balatongyörök
Különleges alkotásokból nyílt kiállítás a Györöki Nyári Tárlaton.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.