Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Sztárkavalkád a Bujtor István Filmfesztivál megnyitóján
2024. aug. 23. péntek | Keszthely
Sztárkavalkád a Bujtor István Filmfesztivál megnyitóján
Elstartolt a Bujtor István Filmfesztivál. A 14. filmszemle az idén költözött Keszthelyre, már a nyitónapon sokakat vonzott a Fő térre. A vasárnapig tartó programban 64 versenyfilmet vetítenek, emellett veterán autó kiállítás, koncertek és számos más program várja az érdeklődőket. Esténként Ötvös Csöpi filmeket vetítenek a Balaton Színházban.

Elegáns oldtimerekkel érkeztek a vendégek a Fő térre. A meghívottak a vörös szőnyegen vonultak egészen a színpadig. A filmfesztivált 2010-ben hozta létre a Latinovits Zoltán Alapítvány azzal a céllal, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson amatőr és profi filmeseknek. Mára már hatalmas érdeklődésre tart számot a programsorozat, több mint 100 alkotás érkezett be a felhívásra. A megnyitón sztárvendégek is felvonultak, Kern András pedig azt is elárulta, hogy mi lehet a titkuk az Ötvös Csöpi filmeknek.

„Egyáltalán nem sznob, nincs benne semmi olyasmi, amit ne értenének az emberek, vagy ne értékelnének, vagy ne szólna az egyszerű emberekhez is. Ez nagyon vonzó, mert a filmekben van egy kicsi sznobizmus általában, és ott szoktak olyan dolgok lenni, amiket az emberek nem értenek, nem szeretnek, nem akarnak. Ezekben meg nincs olyan.” - mondta Kern András, Kossuth-díjas színművész.

A fesztiválon minden arról szól, hogy megelevenítsék Ötvös Csöpi világát. Az eseményre nagyon sok veterán autó vonult fel, azonban nem csak a nyugati, hanem a keleti oldtimereket is meg lehet csodálni. A színházban két mozitermet alakítottak ki, illetve egy Bujtor István emlékkiállítást is nyitottak, ahol eredeti relikviák is helyet kaptak. A program a fiatal korosztálynak is kifejezetten vonzó, akik az Ötvös Csöpi filmvetítésekre is szívesen beülnek.

„Mindig azt mondta Bujtor István, hogy az emberek szórakozni járnak a moziba, tragédiának ott az élet, és milyen igaza volt. Tehát akik azt mondják, hogy ez csak egy Bud Spencer utánzat, azok nem tudják, hogy ez valójában mit jelent, és hogy milyen alkotások tudták annak idején a mozivászon vagy a tv képernyői elé ültetni úgy, hogy nem csak itt Magyarországon, hanem egész Európában népszerűek és híresek lettek ezek a filmek. Ő valamit létrehozott, amit ma nagyon sokan nem tudnak, de szeretnének tudni, és a nyomdokaiba erednek. Ez a Bujtor István szellemiség, amit mi a Bujtor István filmfesztiválon kutya kötelességünk, hogy képviseljünk, és örömmel is tesszük.” - tájékoztatott Lutter Imre, a Bujtor István Filmfesztivál fesztiváligazgatója.

A versenyfilmek között szerepel egész estés nagyjátékfilm, de dokumentum- és versfilm, valamint kísérleti fikciós alkotások és animációs filmek is vannak a palettán. A Balaton Színház aulájában fotófal, relikviák és más érdekességek várják a látogatókat. A fesztivál Keszthelyre költözésében kiemelkedő szerepet játszott a város polgármestere. Manninger Jenő úgy véli, Keszthely méltó helyszíne a programnak.          

„Vannak a városnak már nagy kulturális eseményei, de azt hiszem, hogy ez méltó ahhoz, hogy ebbe a sorba lépjen. Ez egy olyan esemény, ami országszerte ismert, főleg a Balaton egyik legjelentősebb eseménye lehet én úgy gondolom. Most az első alkalommal kerül megrendezésre itt Keszthelyen, de azt szeretném, hogy nem csak új helyen lenne, hanem otthonra lelnének, ez a távlati tervünk, ez volt. Én azt gondolom, hogy ezt be fogja most bizonyítani.” - emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A hétvégén koncertek is várják az érdeklődőket. A gasztropontokon Ötvös Csöpi és Piedone kedvenc ételeit lehet megkóstolni. A programokról és a versenyfilmekről a fesztivál honlapján lehet tájékozódni.        

Regman Karola - Keszthelyi TV           

| 2024. aug. 26. hétfő 19:15 | Keszthely
Látványos, dupla kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a Bujtor István Filmfesztiválon. Bujtor-ereklyéket és Oscar-díjas emlékeket állítottak ki.
| 2024. aug. 22. csütörtök 19:15 | Keszthely
Színes programkavalkád lesz vasárnapig a városban.
| 2024. júl. 31. szerda 19:15 | Keszthely
Az önkormányzat megszavazta a hiányzó támogatási összeget.
| 2024. máj. 31. péntek 19:15 | Budapest
Budapesten tartottak sajtótájékoztatót az eseményről.
| 2024. júl. 16. kedd 19:15 | Keszthely
16. alkalommal szervezték meg a Folkfesztet, ezúttal magyar és görög dallamok csendültek fel a Zenepavilonnál.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.