Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kitűzték a székely zászlót Alsópáhokon
2024. jún. 4. kedd | Alsópáhok
Kitűzték a székely zászlót Alsópáhokon
A nemzeti összetartozás jeleként tűzték ki a székely zászlót az alsópáhoki önkormányzat homlokzatára. A település célja, hogy hivatalosan testvértelepülési szerződést kössön Hargita megyei Máréfalvával. Czigány Sándor polgármester hangsúlyozta, a nemzeti összetartozás napja arra emlékeztet, hogy arra kell összpontosítani, ami összetart bennünket.

Ünnepségre hívták össze az alsópáhokiakat a nemzeti összetartozás napján. A program elején Reményik Sándor versét szavalta el Bereczky Szilárd, majd Czigány Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a trianoni békeszerződésnek csúfolt diktátum súlyos csapást mért az országra. Azonban továbbra sem arra kell összpontosítani, ami széthúz, hanem arra, ami összetartja a magyarságot. Alsópáhoknak régi vágya, hogy testvértelepülési szerződést kössön egy erdélyi községgel. Eddig kétszer találkoztak Máréfalva képviselőivel, évvégén szeretnék hivatalossá tenni a két település közötti együttműködést. 

„A két község úgy foglalt állást, hogy még ez évben, tehát 2024 évvégéig hivatalosan is megkötjük a szerződéseket. Én úgy gondolom, hogy két hasonló településről beszélhetünk. Számunkra mindig is fontos volt a történelmi múlt. Amit nyilván Erdély jelent számunkra, azt nem kell külön ecsetelni. Magam is jópárszor jártam Erdélyben, csodálatos hely, csodálatos emberekkel és mi úgy gondoltuk, hogy ezt a csodálatos élményt az emberekkel, ki-ki megélte a maga módján különböző kirándulásokkal, most település szinten is szentesítjük.” 

A település májusi testületi ülésén egyhangúlag fogadták el, hogy június 4-én a nemzeti összetartozás jeleként kitűzik a székely zászlót Alsópáhokon. Ezzel is azt szeretnék jelezni, hogy komolyan kívánnak együttműködni az erdélyi községgel. Bár Máréfalva polgármestere, Kovács Imre személyesen nem tudott jelen lenni az ünnepségen, meghatódva fogadta ezt a gesztust. 

„Jóleső érzés az, hogy van egy anyaország, és ott még ránk gondolnak. Nagyon sok baráti kapcsolatom van az anyaországgal. Viszont az, hogy június 4-én ilyen szinten ránk gondolnak, hogy a székely zászlót kitűzik, az egy nagyon nagy megtisztelő érzés. És azonkívül, hogy egymásnak bizonyos ünnepeken sok jót kívánunk, most érzem azt, hogy Alsópáhok fogja a mi kezünket.”

Az ünnepség végén Bóka Tibor atya áldotta meg a székely a zászlót, majd közösen énekelték el a székely himnuszt. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 18. kedd 19:15 | Keszthely
A “Nemzeti összetartozás napja” alkalmából, de annak utóünnepléseként szerveztek a hétvégén egy családi napot egy keszthelyi étteremben.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
104 éve írták alá a trianoni békediktátumot, az évfordulón megszólaltak a keszthelyi harangok.
| 2023. jún. 5. hétfő 14:43 | Keszthely
Keszthelyen is megemlékezést szerveztek a nemzeti összetartozás napján.
| 2023. ápr. 17. hétfő 17:43 | Keszthely
Három napon át vendégeskedett székelyudvarhelyi delegáció Keszthelyen.
| 2014. máj. 22. csütörtök 06:49 | Keszthely
Átadták a Keszthelyen összegyűjtött aláírásokat a Hargita megyei Gyergyószentmiklóson.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.