Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / 4 alkalom és egy szoknya
2024. feb. 27. kedd | Keszthely
4 alkalom és egy szoknya
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban a Csóori Sándor Program támogatásával. A program témája a szabásminta készítés, és azok megvalósítása. A szakma csínját-bínját Büchel Évától, képzett varrónőtől sajátíthatják el a jelentkezők a négy alkalom alatt.

Ollócsattogás, krétazizegés, varrógép búgás keveredett önfeledt beszélgetéssel a Népművészeti Alkotóházban. Gróf Adél Virág először próbálkozik a szabás-varrás tudományának elsajátításával. Úgy gondolja, hogy ez a tudás kamatoztatható a mindennapi életben is.

„Most szabok-varrok először szoknyát, ez egy egyszerű szabású szoknya lesz, elől zip-zárral, megtanuljuk a zip-zár varrását, a zsebvarrást megtanuljuk és azt, hogy a saját alakra hogy kell egy szoknyát megvarrni.”

A workshop első napján 1-1 egységes anyagú, egyforma típusú szoknya megvarrásának álltak neki a jelentkezők. Az alkotómunka első lépése a szabásmintával való megismerkedés volt. Ezután mindenki a maga méretei alapján kezdte előkészíteni a munkadarabot. A saját szabásminták megrajzolása után a szoknya elejének, hátuljának, az övpántoknak, és a zsebeknek a kivágása következett, majd a konkrét varrás. A munkafolyamatokat Büchel Éva szakember vezetésével valósították meg a jelentkezők.

„Itt saját maga kiszámítja, kirajzolja, kivágja, elkészíti, akkor valószínű, hogy otthon is sokkal egyszerűbb lesz nekiállni elkészíteni azt a ruhadarabot. ÉS akkor az egy büszkeséggel tölti el őket, hogy akkor ezt most én csináltam. És tudják hordani. 5-en vagyunk, a későbbiekben fognak hozzánk csatlakozni, nagyon lelkesek, nagyon gyorsan haladtunk.”

Molnárné Riskó Erzsébet, az Alkotóház vezetője sok pozitív visszajelzést kap a programokkal kapcsolatosan. Idén is több eseményre készülnek, úgy mint gyermekeknek játszóházak, majd a húsvét előtti tojásfestés. A későbbiekben népviseletek napja, a kézművesség világnapja környékén, és az alkotóházi hétvégén is programokkal várják az embereket.

„Utána lesz egy bőrműves tábor, azután lesz egy babakészítő tábor, és augusztusban a szokásos „Örökségünk a Nyugat-dunántúlon” táborba várjuk a résztvevőket, illetve szeretnénk ebben az évben meghirdetni egy ifjúsági tábort, ahol többféle, főleg bőrre , nemezre épülő foglalkozásra várjuk a 14 – 25 éves ifjakat."

A 4 alkalmas szabás-varrás workshop következő eseményét most hétvégén rendezik meg. A további 2 alkalmat a résztvevőkkel egyeztetve fogják kitűzni.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 21. kedd 14:20 | Alsópáhok
Szorgalmas társaság jött össze a Kalácsok ünnepre hangolva programra.
| 2023. okt. 31. kedd 16:42 | Keszthely
Tanfolyam keretében sajátíthatták el a csuhéfonsá alaptechnikáját az érdeklődők az Alkotóházban.
| 2023. okt. 4. szerda 13:21 | Keszthely
A szakkörökön és a táborokban résztvevőkkel raktak rendet az épületben és az udvaron.
| 2023. júl. 21. péntek 15:08 | Keszthely
A népviseleti babakészítő táborban püspökhatvani viseletet varrtak.
| 2023. máj. 10. szerda 16:50 | Keszthely
Ládikákat, székeket, tükröket, gyertya- és szalvétatartókat vonultattak fel a Dongó-házban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.