Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Feltámadt Krisztus!
2024. ápr. 1. hétfő | Keszthely
Feltámadt Krisztus!
Ismét megteltek a templomok a nagyhét végén. Nagyszombati liturgiával és feltámadási körmenettel zárult a negyven napos böjt. A keresztény hívek legnagyobb ünnepe a húsvét, Krisztus feltámadásának napja. Ennek fő üzenete a remény.

Tűzszenteléssel kezdődött a vigília szertartása. A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika előtt csak a parázsló szén világított. Az arról vett tűzzel gyújtotta meg Bacsa Dávid atya a húsvéti gyertyát, majd imádság közben helyezte fel a tömjénszegeket. Ezek szimbolizálják Jézus halálos sebeit. A templomok ilyenkor sötétségbe borulnak. A hívek mécseseit a húsvéti gyertyáról vett lánggal gyújtják meg.  Az igeliturgia és a szentlecke után tért vissza a fény, az orgonaszó és a harangok, hogy jelezzék a feltámadást. 

„Nagyon fontos része az ünnepi liturgiának a harangok visszajövetele, egyben az orgona visszajövetele is. Ez a dicsőséget szimbolizálja, azt a húsvéti örömöt. amit nagyszombat éjszakáján, mi katolikusok megkapunk újra és újra velünk lesz a feltámadt Krisztus.” - ismertette Németh Kristóf kántor.

A katolikus templomokban ősi hagyomány ilyenkor a keresztvíz megszentelése. A vigílián újítják meg a hívek keresztségi fogadalmukat: ellene mondanak a Sátánnak és megvallják hitüket a Szentháromság egy Istenben. A húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe. Ez hirdeti feléjük a reményt, azt, hogy nem győzhet a sötétség. 

„A húsvét üzenete a keresztény ember számára az, hogy van élet a halál után. Jézus nem hagyott hátra könyvet, nem alapított bölcseleti iskolát és mégis emberek százmilliói érezték meg az ő szerető jelenlétét. És ez csak azért lehetséges, mert ő volt az egyetlen a világon, aki meghalt és feltámadt. És ez az öröm, hogy van élet a halál után, hogy van a szenvedésnek és a fájdalomnak értelme, hogy ezek a magasztos eszmék, hogy megbocsájtás, szeretet, emberi közösség, az túlnyúlik az ember életén és megvalósítható.”  - fogalmazott Dr. Bacsa Dávid káplán.

A szertartás feltámadási körmenettel végződött. A hívők a templomból kilépve hirdették a világnak a feltámadás örömét a négy égtáj felé. Több százan vonultak végig  énekelve. A csatlakozók a Déryné utcától a Dobó István utcán át a Mátyás király utcáig vonultak, majd a Tapolcai úton tértek vissza a bazilikához. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
Színes és népszerű programokkal várták a családokat húsvéthétfőn a Csillagvár Múzeumban.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Balatongyörök
Balatongyörökön évek óta nagy népszerűségnek örvend a tojásgurítás a családok körében.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Húsvéti ételeket hoztak a hívek a templomba.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Nyuszisimogató, kézműveskedés és kiállítás is várta a látogatókat.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Megnyitotta a szezont a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.