Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Ünnepi díszek és népszokások
2018. dec. 5. szerda | Keszthely
Ünnepi díszek és népszokások
A pasztellszínek a legtrendibbek idén a karácsonyi dekorációkat illetően. Sokan keresik a természetes anyagokból, fenyőből, terményekből álló díszeket, de az angyalszárnyak, és mikulászoknik is népszerűek. Az advent időszakához sok népszokás is kapcsolódik, ezekben is szerepet játszanak a növények.

Az ünnep közeledtével sokan öltöztetik díszbe az otthonukat. Előkerülnek az égősorok, az igazi vagy műfenyő ágak, amelyeket rénszarvassal, mikulással, szánkóval díszítenek az emberek. Nagy népszerűségnek örvend a grincsfa is, valamint a különböző terményekből készült dekorációk. A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó díszítési trendek évről évre változnak.

„A karácsonyi dekorációban idén inkább a pasztellszínek a keresettebbek, a rózsaszínnek a különböző árnyalatai, a fehér, a krémszínű, talán még egy nagyon picit a szürkének a nagyon-nagyon világos árnyalata. Vannak, akik a hagyományos pirosat kedvelik, adventi koszorúban mondjuk a lila-rózsaszínt, de leginkább ezeket a pasztellszíneket viszik adventi koszorúkban is, illetve majd ez után a különböző karácsonyi asztaldíszek tekintetében is.” - tájékoztatott Hamarics Cintia, a Viva Virág virágkötője.

Sokan vásárolják meg készen az adventi és karácsonyi dekorációt, mások azonban maguk készítik el otthon. Utóbbiaknak szívesen segítenek a virágboltban alapanyagokkal, ötletekkel, inspirációval. Sok családban több évre előre gondolkodnak, ők tartósabb díszeket választanak, de a fenyő alapra készült koszorúk, asztal és ajtódíszek is nagyon népszerűek.

A növényvilág régen is szerepet játszott az ünnepi várakozás során – tájékoztatott Dr. Petánovics Katalin néprajzkutató. A karácsonyi asztalra például többek között termények kerültek, ezeket később a vetőmag közé keverték, reménykedve a jó termésben. Az adventi időszakhoz több népszokás is kapcsolódik, ilyen például a Luca búza ültetése vagy a Borbálaág.

„Aki Borbála napján mos, varr, az megbüntetődik, tehát egy dologtiltó nap, asszonyi dologtiltó nap, ugyanúgy, mint Luca. De azok a lányok, akik szerették volna tudni, hogy a következő évben férjhez mennek-e, azok cseresznyeágat vágtak, ez volt a Borbála ág, beletették vízbe, és hogyha az karácsonyra kizöldült, esetleg kivirágzott, akkor biztosak lehettek abban, hogy a következő évben férjhez mennek.” - mondta a néprajzkutató.

Az adventi koszorú és más dekorációk csak múlt század második felében váltak divatossá Magyarországon. A koszorú zöld színe a reményt, míg kör alakja a teljességet jelképezi. A hagyományoktól azonban egyre többször eltérnek, ma már mindenféle színű és formájú koszorúk díszítik az otthonokat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Zalavár
Zalavár harmadik alkalommal csatlakozott a népviselet napjához.
| 2024. feb. 2. péntek 18:09 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Csüllög Zsófia néprajzos-muzeológus
| 2024. jan. 16. kedd 12:16 | Keszthely
Ebben az évben egyik ünnepnap sem esik hétvégére. A szálláshelyeknek kiemelt időszakok a hosszú hétvégék.
| 2023. dec. 23. szombat 17:04 | Keszthely
Rendhagyó módon szombaton gyújtották meg Keszthelyen a szeretet lángját.
| 2023. dec. 8. péntek 15:34 | Keszthely
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.