Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A szentekre emlékeztek
2018. nov. 19. hétfő | Keszthely
A szentekre emlékeztek
Több mint 50 magyar szentet tart nyilván a katolikus egyház, közülük 12-en Árpád-háziak. Róluk emlékeztek meg pénteken a keszthelyiek a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportjának hívására. A rendezvény során felelevenítették az Árpád-házi szentek életét.

Énekszóval dicsőítették az első Árpád-házi királyt, Szent Istvánt a Keresztény Értelmiségeik Szövetsége Keszthelyi Csoportjának tagjai. A Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomtól indulva Szent Erzsébet napja alkalmából emlékeztek meg az Árpád-házi szentekről. A résztvevők számára több okból is fontos ez a rendezvény.

„Mivelhogy katolikus vagyok, és az Árpád-háziakat tisztelem, nagyon sok szentet adtak nekünk, az egyháznak.” - mondta az egyik résztvevő, Szabó Jánosné.

„Nagyon fontos, hogy a mai világban elég sok nehézségen megyünk át nap mint nap, és jó emlékezni olyanokra, mint Szent Erzsébet, hogy a szegényeket, az elesetteket segítette, pedig ő is nagyon nehéz körülmények között élt.” - tette hozzá egy másik résztvevő, Gömbös Árpádné Gitta.

A program során Szent Erzsébet tiszteletére pogácsát is osztottak a járókelőknek. A legenda szerint ugyanis Erzsébet szívesen segített a rászorulókon, sógora azonban ezt nem nézte jó szemmel. Egy alkalommal pogácsát vitt a kosarában, amikor találkozott néhai férje testvérével. Félelmében, hogy megtiltják neki a jótékonykodást, azt mondta, rózsákat visz, és mikor felemelte a kosara tetejét, illatos virágokkal volt tele.

Az Erzsébet séta résztvevői a sétálóutca több pontján is megálltak és felelevenítették az Árpád-házi szentek életét és kiemelkedő tetteit. A program fontos célja a keresztény értékrend megőrzése és továbbörökítése.

„Az értékrendünk az Isten, haza, család, ez a legfontosabb érték. Azt szeretnénk, hogy közeledik a karácsony, és az emberek lelkileg is töltődhessenek, és felfigyeljenek arra, hogy mennyi példaképünk lehetne, hogyha odafigyelnénk, és nem a vásárlás lenne a leghangsúlyosabb, hanem, hogy mennyi sok szentünk volt, 12 Árpád-házi szent, ennyit a világon senki nem tud felmutatni.” - tájékoztatott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának elnöke, Krupláné Nagy Ágnes.

A rendezvény a Babamúzeum előtt lévő Szent Erzsébet szobornál zárult, ahol a résztvevők felelevenítették az egyik legismertebb magyar szent életét, majd énekszóval zárták a programot.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. nov. 21. hétfő 18:30 | Keszthely
Szent Erzsébet napján sétával és pogácsaosztással emlékeztek a KÉSZ keszthelyi tagjai.
| 2022. nov. 21. hétfő 17:23 | Keszthely
A keszthelyi Kis Szent Teréz Plébánia és helyi karitász csoport szervezett jótékonysági bált.
| 2021. nov. 23. kedd 13:35 | Keszthely
Az Árpád-házi királylányok előtt hajtottak fejet a KÉSZ Keszthelyi Csoportjának tagjai.
| 2017. jan. 13. péntek 11:38 | Keszthely
Közel húsz olyan emberről tudnak az alapítványnál, akik hajléktalan életmódot folytatnak a városban.
| 2024. ápr. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
15 órakor kezdődik a másfél órás kirándulás.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.