Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Mécsesekkel jelölik ki az egykori Szent Márton templom helyét
2018. nov. 9. péntek | Keszthely
Mécsesekkel jelölik ki az egykori Szent Márton templom helyét
Vasárnap lesz Szent Márton ünnepe, ez alkalomból ismét lámpásjárás lesz Keszthelyen. A kastélyparkban mécsesekkel fogják megjeleníteni az egykori keszthelyi Szent Márton templomot. A Keszthelyi Városvédő Egyesület és a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai e mellett szeretetvendégséggel és meglepetésekkel várják nem csak a Mártonokat. A program 17 órától indul a Festetics kastély parkjában.

Csütörtökön kezdték el kijeölni az egykor a kastélyparkban álló Szent Márton templom helyét  a Városvédő Egyesület tagjai. A keletelt templomot 1247-ben már említik az írások. 1816-ban a templomot, 1880-ban pedig a tornyát is elbontják a Festeticsek. Kurucz Szabolcs régi térképek alapján rekonstruálta Keszthely első plébániatemplomának helyét és alaprajzát.

„Ezeken a térképeken szerepel már a kastély is, tehát tudjuk, hogy a kastélynak a homlokzata milyen hosszú, ehhez arányosítással meg tudtuk határozni, hogy a templom milyen befoglaló mérettek rendelkezett, illetve a térképen az is érzékelhető, hogy a templom milyen tagoltsággal bírt. Ezek alapján lépésben, méterben meghatároztuk a templomnak a fő méreteit és azt most ilyen kitűző eszközök segítségével meg fogjuk jeleníteni” - mondta az építész. 

A Márton napi lámpásjáráson 250 mécsessel fogják megjeleníteni a templom  falainak külső síkját. Az emlékfa jelöli az oltár egykori helyét, az emlékkő pedig a templom középpontját.

Énekszó kíséretében készítették vasárnapra a Márton tallérokat helyi civil szervezetek tagjai. A süteményekre egy kereszt és egy ’M’ betű került, ezek mentén lehet majd kettétörni a süteményt, ezzel szimbolizálva azt, ahogy Szent Márton megosztotta köpenyét a koldussal. A szervezők szerint már a készülődés is közösséget kovácsol, az ünnepséget pedig idén tovább bővítik; meghívták a Balaton-felvidék azon településeit, akik Szent Márton templommal rendelkeznek. 

Rácz Tamásné Páldy Eszter: „Ez egy következő közösségépítő program. Tehát hogyha ez a mézeskalácssütés az egyesületeket összehozza – továbblépünk – utána a Balaton-felvidéki hasonló településeket összehozza, akkor megint léptünk egyet előre, megint egy közösség épül. Én ajánlom mindenkinek, hogy ebben a közösségépítésben vegyen részt,a mi azzal kezdődik, hogy az ember magát megosztja a többiekkel, tehát ha én adok, sokkal többet kapok vissza, mint amennyit gondolnánk.”

A Szent Márton napi ünnepség vasárnap 17 órakor kezdődik a kastélyparkban, majd a Fő térre vonulnak a résztvevők. Ott szeretetvendégség és ünnepi műsor lesz, de idén is meglepetés ajándékkal köszöntik a Mártonokat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2022. nov. 14. hétfő 15:28 | Keszthely
Az egyik legismertebb szentünkre emlékeztek Keszthelyen lámpásjárással, szeretetvendégséggel.
| 2022. nov. 11. péntek 17:52 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Dr. Brazsil József elnök-nagymester, Zalai Da Bibere Borlovagrend.
| 2022. nov. 11. péntek 14:52 | Keszthely
Megjelent a Gyenesdiási Dalárda legújabb CD-je, a hanganyagot a Fő téri templomban mutatták be.
| 2021. nov. 16. kedd 15:09 | Zalaapáti
A Zalaszentmárton és Keszthely közötti szakaszt szombaton teljesítették a résztvevők.
| 2021. nov. 12. péntek 15:35 | Keszthely
Szent Márton napján ismét megmozdultak a keszthelyi civil szervezetek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.