Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Milyen engedély kell a kutakra?
2018. nov. 5. hétfő | Keszthely
Milyen engedély kell a kutakra?
December 31-ig lehet bírság nélkül bejelenteni az engedély nélkül épült kutakat. Az utóbbi hetekben nagy visszhangot kapott ez a téma. Keszthelyen is nagy érdeklődést tapasztalnak a Polgármesteri Hivatal munkatársai, ugyanis a háztartási kutakat a jegyzőnél kell bejelenteni. Ahhoz, hogy egy kút fennmaradásához és működtetéséhez milyen engedély, vagy dokumentáció kell, egy évszám a fontos. Az 1992 előtt létesített kutakhoz ugyanis csupán egy adatlapot kell kitölteni. Az ÁNTSZ-t csak akkor kell felkeresni, ha a kút ivóvíz igény kielégítésére szolgál.

A Belügyminisztérium szándéka, hogy a vízi létesítményekről – beleértve a kutakról - egységes nyilvántartás alakuljon ki. A cél a felszín alatti vizek védelme, ezek egyébként az állam tulajdonát képzik, ezért szükséges engedély a kinyerésükhöz.1992 előtt nem kellett engedély a háztartási kutakhoz, utána viszont jegyzői engedéllyel lehetett csak létesíteni az első vízzáró réteget át nem lépő, 500 köbméter/éves vízkivételt meg nem haladó kutakat.

Tóth Tibor, városüzemeltetési ügyintéző, keszthelyi Polgármesteri Hivatal: „Aki 1992-őt követően engedély nélkül létesítette a kutat, annak a létesítési engedély helyett fennmaradási és egyben üzemeltetési engedélyt kell kérnie. Erre vonatkozik a december 31-ig szóló moratórium, hogy bírság nélkül megteheti ezt, jelenleg illetékmentesen. Aki korábban létesített kutat – úgy mondjuk, hogy engedély nélkül, de jogszerűen létesítette, ő üzemeltetési engedéllyel kerülne be a rendszerbe, hogy regisztrálva legyen.”

Tóth Tibor hozzátette, hogy a vízügytől azt az információt kapták, hogy nem kötelező érvényű az üzemeltetési engedély, de hogy az adott kút bekerüljön a rendszerbe, egy kétoldalas nyomtatvánnyal tehet a tulajdonos bejelentést, illetékmentesen a keszthelyi Polgármesteri Hivatalban.  

„Nagyon nagy az érdeklődés, a telefonok folyamatosan csengnek. Több ügyfél volt már nálunk, tehát ilyen tízes, húszas nagyságrendben tettek is bejelentéseket. Ezek a kutak általában korábbi építésűek mint 1992" - tette hozzá Tóth Tibor. 

Az 1992 után engedély nélkül létesített kutakra a fennmaradási és üzemeltetési engedély mellé tervdokumentációt kell bemutatni. Ez költséggel jár, csak szaktervező készítheti el. A Magyar Vízikútfúrók Egyesületének elnöke szerint a szervezetük tagjai jogosultak és alkalmasak erre. 

Rózsa Attila: „A tagjaink azért lehetnek itt potenciális vállalkozók, mert rendelkeznek azokkal a személyi és tárgyi feltételekkel, amik szükségesek ahhoz, hogy a kutak legalizálása elvégezhető legyen. De ezek a vállalkozások nem erre a feladatra alakultak, hanem kútfúrási tevékenységre. Ezt a fajta lakossági igényt, ami ez év végén beköszöntött és szinte pánik jelleggel futott végig az országon, ezt nyilván, hogy a tagjaink nem fogják tudni kezelni.”

Nincs részletes felmérés arról, hogy mennyi kút van Magyarországon. A Magyar Vízikútfúrók Egyesületének elnökének szerint ez a szám akár az egymilliót is meghaladhatja.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. ápr. 17. hétfő 16:14 | Keszthely
De további újításokat és könnyítéseket kezdeményeznek - közölte az agrárminiszter.
| 2022. okt. 20. csütörtök 19:05 | Gyenesdiás
Gyenesdiás lépett az illegálisan lerakott horgászpálcák ügyében.
| 2020. máj. 27. szerda 16:10 | Keszthely
Közleményt adott ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
| 2016. ápr. 8. péntek 15:53 | Keszthely
Engedély nélkül tartott magánál nagyobb mennyiségű lőszert és lőfegyvert egy 75 éves keszthelyi férfi.
| 2020. jan. 24. péntek 17:03 | Keszthely
Tegnap lemondásra szólította fel Dósa Zsolt a képviselőt egy két hónapja húzódó parkolási ügy kapcsán.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.