Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az idei év kedvez a kukoricának
2018. aug. 24. péntek | Keszthely
Az idei év kedvez a kukoricának
A nyári melegnek és a csapadék eloszlásának köszönhetően kiemelkedően jó minőségű az idei kukoricatermés. A keszthelyi járásban jelenleg különböző érettségi szinteket mutat a növény, a szakemberek szerint azonban az előző évekhez képest korábbi aratásra számíthatnak a gazdák.

Az idei év időjárásának köszönhetően nagyon szépen fejlődött a kukorica, így a gazdák nagyon jó minőségű tengerire számíthatnak a betakarítás során. A Georgikon Tanüzemben 185 hektáron termesztenek kukoricát, ennek egy része mezőgazdasági, másik része pedig ipari felhasználásra kerül. A termést tekintve országszerte jó aratásra számítanak.

„Szintén nálunk is jó a helyzet a kukorica szempontjából. Tényleg ez a kukoricának volt az éve. Tehát akkor kapta a csapadékot a kukorica, amikor szüksége volt rá. Ez igaz a kelésére, majd a későbbi növényvédelmi munkák elvégzése után virágzás és aztán meg kötődése közben. Nagyon szépen bekötöttek a csövek, és valóban ebben az évben egy jó termés várható a kukoricánál.” - tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A kukoricák már elkezdtek sárgulni, a betakarításra azonban még októberig várni kell. Az utóbbi évek nemesítéseinek köszönhetően a növény ma már csak egy csövet nevel, így nagyobb eséllyel lesz kiemelkedően jó a termés. Zala megyében idén az időjárás nem, a vadak azonban jelentős károkat okoztak a kukoricatáblákban, ez csökkentheti a betakarított termény mennyiségét.

„A kukorica várható terméshozama átlagosnak mondható, a gazdálkodók becslése szerint 7,5-9,5 t/ha termés várható. Az utóbbi hetek aszályos időszakán kívül az időjárás nem okozott káreseményt, szerencsére a járásban a kukoricát érintő káresemények nem jelentkeztek. Sajnos a vadak egyre nagyobb károkat okoznak a járás területén, ami feszültséget okoz a vadászok és a termelők között. Azt is el kell mondani, hogy az esetek nagy részében törekednek a megegyezésre.” - tette hozzá Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei Szervezetének elnöke.

A megyei elnök szerint a járás területén különböző fejlettségi szinten van a kukorica, így a betakarítás ideje nem lesz egységes. Ha azonban a továbbiakban marad a meleg és a napsütés, akkor a korábbi évekhez képest idén előbb arathatnak a gazdák.

Regman Karola - Keszthelyi TV        

| 2022. aug. 5. péntek 17:08 | Keszthely
A csemegekukorica csövei sok helyen besültek, a takarmánynövény sem áll jól.
| 2022. ápr. 28. csütörtök 17:01 | Keszthely
Az esőnek köszönhetően már kedvezőbb a helyzet a zalai földeken.
| 2020. szep. 24. csütörtök 18:11 | Keszthely
A tavaszi fagyok és az aszály megviselték a növényeket, a csapadék azonban jót tett a kukoricának.
| 2019. aug. 9. péntek 16:45 | Keszthely
A kukoricánál rekordtermés várható, a vetőburgonyát várhatóan két hét múlva takarítják be.
| 2019. aug. 8. csütörtök 12:21 | Keszthely, Várvölgy
A zöldségeseknél és a strandokon kapható a kiváló minőségű magyar zöldség.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.