Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / "El kell menni katonának"
2018. aug. 14. kedd | Zalaapáti
"El kell menni katonának"
Világháborús és ma használatos fegyverek, harckocsik és természetesen katonadalok is várták az érdeklődőket vasárnap a 9. Katonadal Fesztiválon Zalaapátiban. A színpadon a székesfehérvári Honvéd Zenekar mellett 18 kórus szórakoztatta a közönséget. A rendezvényen ötödik éve képviselteti magát a Magyar Honvédség.

A székesfehérvári Honvéd Zenekar katonaindulókkal örvendeztette meg a zalaapáti közönséget. A fúvósok az ismert indulók mellett saját komponálású zeneműveiket is bemutatták. A rendezvénytéren felállított sátor alatt nem csak a település lakói, hanem a környékbeliek is tapsoltak a fellépőknek.

„Harmadik alkalommal vagyok itt. Mi itt lakunk Cserszegtomajon, és szerepelnek a társaink is. Elsősorban őket tisztelem meg azzal, hogy itt vagyok, és nagyon jó itt az egész műsor.” - mondta egy résztvevő, Orbán Lajosné.

A fellépők közül sokan már visszatérő vendégei a fesztiválnak. A kórusok repertoárjában ugyan szerepelnek katonadalok, de több nótát is kifejezetten erre a rendezvényre tanultak meg. A hévízi Tiszta Forrás Dalkör első világháborús dalokkal készült, amelyek a sármelléki Kemendy Géza kántortanító gyűjtéséből valók. A kórus tagjai igyekeznek olyan dalokat válogatni, amelyek egy női kar számára is megfelelnek.

„Igaz, hogy a katonadal talán a férfiak szájából hangzik igazán hitelesnek, de ezek között is lehet olyant találni, ahol az édesanya vagy a kedves búcsúzik el az éppen a harcba induló kedvesétől vagy fiától. Így azt gondoljuk, hogy talán mi is helyt tudunk állni, és ez adott ilyen bátorságot, hogy fogadjuk el a szeretetük mellé még azt is, hogy eljövünk, és játszunk, vagy elénekeljük.” - tájékoztatott Hontvári Lászlóné, a hévízi Tiszta Forrás Dalkör tagja.

A fesztiválon ötödik éve képviselteti magát a Magyar Honvédség. Az érdeklődők szemügyre vehették a mai magyar katonák harctéri felszerelését, és számos információt megtudhattak a seregről is. Az idén 170 éves Magyar Honvédség számára kiemelt fontossággal bír, hogy felhívja a civil lakosság figyelmét a katonai erényekre.

„Én úgy gondolom, hogy vannak olyan örök értékek, amik a katonában mindenképpen közösek, függetlenül attól, hogy valaki száz évvel ezelőtt volt katona, vagy jelenleg. A bajtársiasság úgy hiszem, hogy mindenképpen, és ez a bajtársiasság megmutatkozik ezen a rendezvényen is. Azt hiszem, hogy a katonadalok, amiket a háttérben is hallunk, azok méltóképpen idézik fel ezeket az örök katonai erényeket.” - emelte ki Mészáros Károly, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. sz. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ érdekvédelmi részlegvezetője.

A programon a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala megyei Szervezete számos egyenruhát és fegyvert felvonultatott. Az érdeklődők kézbe vehették a hatástalanított puskákat, pisztolyokat, és felpróbálhatták a sisakokat is. Mindezek mellett történeteket is hallhattak az első- és második világháborúról. A mára már nagy népszerűségnek örvendő fesztivál helyi kezdeményezésből indult.

„Németh Lajos, a zalaapáti Harmonika zenekar vezetője keresett meg azzal, hogy Tibor, szervezzünk Katonadal Fesztivált. Én nyitott vagyok minden jó kezdeményezésre, és azt mondtam neki, hogy Lajos, nagyon örülök neki, szervezd meg, és tartsd fenn. Elmondhatom, hogy most már a 9. alkalommal itt vagyunk Zalaapátiban, szép verőfényes napon ünnepelünk. Emlékezünk az első világháborús hősökre, a honvédelem 170. évfordulójára.” - tette hozzá Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere.

Az idei rendezvényen 18 népdalkör szórakoztatta a közönséget, de a zalaapáti Harmonika zenekar is fellépett.

Regman Karola - Keszthelyi TV   

| 2023. aug. 14. hétfő 15:56 | Zalaapáti
13. alkalommal, augusztus 13-án szerveztek katonadal fesztivált Zalaapátiban.
| 2022. aug. 15. hétfő 16:29 | Zalaapáti
12. alkalommal szervezték meg a népszerű fesztivált hagyományőrzők és népdalkörök részvételével.
| 2021. aug. 11. szerda 14:20 | Zalaapáti
Zalaapátiban 19. alkalommal szervezték meg a programot, közel 20 résztvevő jelentkezett.
| 2019. aug. 13. kedd 16:12 | Zalaapáti
10. alkalommal várták az érdeklődőket harci járművekkel, hagyományőrzőkkel és népdalkörökkel Zalaapátiban
| 2016. aug. 17. szerda 11:39 | Zalaapáti
Évről évre egyre többen érkeznek a zalaapáti programra, melyet hetedik alkalommal rendeztek meg!
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.