Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Még napokig kitart a kánikula
2018. aug. 2. csütörtök | Rezi-Keszthely
Még napokig kitart a kánikula
A nyári meleg és a frontok váltakozása megterheli a szervezetet. A egészségünk megőrzése érdekében számos tanácsot lehet hallani, olvasni ebben az időszakban. A védekezés nem egyszerű bizonyos munkakörökben, amiket a napon kell végezni. A Gazdasági Ellátó Szervezet az utcák hűtésével is hozzájárul a komfortérzet megtartásához.

Az út mellett, a harminc Celsius fok feletti melegben is folyik a munka. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. keszthelyi üzemmérnökségének a dolgozói nem tudnak árnyékban dolgozni, a napon aszfaltozzák az utat. A cég munkavédelmi szabályzatában is rögzítve van: nyáron hideg italról és hűtőtáskáról gondoskodnak számukra. Hőségriasztás esetén speciális rendelkezések lépnek életbe.

"Ilyenkor a dolgozóknak biztosítunk óránkénti legalább öt, legfeljebb tíz perces szünetet. Lehetőleg a szünetben a dolgozók árnyékban, hűvös helyen tartózkodjanak és hűtött ásványvízzel pótolják a nagy folyadékvesztést. Vagy például ilyenkor a dolgozók mentesülnek az egyébként kötelező sisakviselés alól" - mondta el Bui Hung Manh üzemmérnökség vezető.

Munkába indulás előtt napi három liter vizet biztosít dolgozónként a cég és ha szükséges, nap közben pótolják is, ha elfogy.

A Gazdasági Ellátó Szervezet locsoló autója a kiadott “vörös kód” hőségriadó idején, a tartósan meleg napokon járja Keszthely forgalmasabb útjait. Összesen hat köbméter víz fér a tartályba, ami körülbelül húsz perc alatt ürül ki. A töltést követően folytatódik a locsolás, majd ismételten végigjárja az utakat az autó.

"A vizet ehhez a Helikon Ligetben található vízházból nyerjük. Ez talajvíz, tehát szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem a drága ivóvízzel locsoljuk és hűtjük az aszfaltot. A főbb utak, amelyeket hűtünk ezzel a módszerrel, ezek azok, amelyeken nagyon nagy forgalom van napközben. 12 órától kezdünk locsolni, mert addigra már a turisták is jobban magukhoz térnek, elindulnak ebédelni vagy a városba programra" - tudtuk meg Sarkadi Szilviától, a Gazdasági Ellátó Szervezet kommunkációs munkatársától.

A locsolóautó déltől este hat óráig hűti a Kossuth, Deák, Széchenyi, Erzsébet-királyné, Sörház, Mártírok, Bem, Szent Miklós és Bercsényi utcákat.

Az előrejelzések szerint a hőmérsékleteket illetően változásra nem számíthatunk. Csonka Tamás meteorológus (OMSZ) úgy látja: "Csütörtök estig még nagy nedvességtartalmú labilis levegő alakítja időjárásunkat. Ez azt jelenti, hogy növeli a levegőben a fülledtség érzetet, ez a nagy nedvességtartalom és ez bizony kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának is. Aztán péntektől annyit mindenképpen változik időjárásunk, hogy szárazabb léghullámok érkeznek majd fölénk és ez úgy tűnik, hogy egészen szombaton és vasárnap is időjárásról meghatározója lesz az a szárazabb levegő. Ekkor jóval kevesebb helyen, szinte csak elvétve alakulnak majd ki záporok zivatarok."

Aki teheti, a hétvégét tervezze tehát vízpartra, a hőmérséklet továbbra is kedvez a strandok látogatásának. Huszonnyolc és harmincöt fok közötti hőmérsékletekre is lehet készülni.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 | Keszthely
Több hőmérsékleti rekord született március utolsó, valamint április első napján is.
| 2023. aug. 23. szerda 15:51 | Keszthely/Zalakaros
A 30 fok feleltti hőmérsékletben húzódjunk árnyékba, igyunk sok folyadékot és használjunk fényvédőt.
| 2023. júl. 10. hétfő 17:16 | Keszthely
Az egész ország területére szóló figyelmeztetés szerda éjfélig lesz érvényben.
| 2023. júl. 10. hétfő 15:43 | Keszthely
Megteltek a strandok a hétvégén, 30 fok felett volt a hőmérséklet Keszthelyen is.
| 2023. jún. 23. péntek 15:45 | Keszthely
A nyári meleg az ebeket is megviseli, a forró aszfalton pedig könnyen sérüléseket szerezhetnek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.