Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nyitott Porták a Zala-völgyében
2018. júl. 26. csütörtök | Zalacsány
Nyitott Porták a Zala-völgyében
Pincetúrákkal, gyógynövény bemutatókkal és különféle gazdaságok megtekintésével várják a vendégeket a Zala-völgyi gazdák. Nyitott Porta néven olyan összefogás született, melynek keretében nem csak megismerni lehet a helyi termelőket, de közvetlenül vásárolhatnak tőlük az érdeklődők. Az úgynevezett rövid élelmiszerlánc előnye, hogy élénkíti a helyi gazdaságot és minőségi, egészséges termékek szerezhetők be közvetlenül a termelőtől.

Számos gazdálkodó készít a Zala-völgyében minőségi helyi termékeket az itteni terményekből. A Zala Termálvölgye Egyesület most 16 gazda összefogásával alakította meg a Nyitott Porták elnevezésű együttműködést. A résztvevők ebben azt vállalják, hogy egész évben, meghatározott napokon bemutatják tevékenységüket és vásárlási lehetőséget biztosítanak.

„Akár egy méhészetről beszélünk, ahol körbe lehet járni, be lehet vásárolni mindenféle méhészeti termékeket, vagy akár egy borkóstolóról, egy falusi vendégasztalról, vagy egy eseményről, például egy gyógynövénytúráról, vagy egy falusi disznóvágásban való szerepvállalásról” - mondta televíziónknak Szabó Tibor, a Zala Termálvölgye Egyesület Munkaszervezetének vezetője.

A Zala-völgyi gazdák többek közt gyümölcsleveket, szörpöket, lekvárokat, sajtokat, húskészítményeket és bort állítanak elő. Ez a zalacsányi fogadó is csatlakozott a Nyitott Portákhoz. Az idényjellegű kínálatukat javarészt helyi termékekből készítik. Szeptembertől a vendégek itt is aktívan részt vehetnek az étel- italkészítésben.

„Akár a lekvár, vagy a szörpkészítésbe, ezek jelenleg is helyben készülnek, de akár a rétes nyújtásig, vagy a dagasztásig, vagy akár a disznóvágásig is majd reméljük, hogy sikerül a jövőben eljutni” - mondta Eckhoff Adrienn, a zalacsányi Farm Inn Fogadó tulajdonosa. 

Almalevet és gyógynövényszirupokat készítenek a Csáford-völgyi Natúr Ponton. Számos vendéglátóegységet látnak el. A Nyitott Portákban jó lehetőséget látnak, ezért érdekes programokat fognak szervezni. A látogatók például elkészíthetik saját gyümölcslevüket.

„Minimum 12 alkalmat szeretnénk csak a gyümölcsfeldolgozásból csinálni. Levendula lepárlás az idén úgy 20-25 alkalommal volt, idén több már vélhetően nem lesz, de jövőre ebből is szeretnénk azért nyitott napokat csinálni, amikor az emberek megfigyelhetik, hogy hogyan készül az illóolaj” - vázolta fel a Csáford-völgyi Natúr Pont vezetője, Fatér Balázs. 

A gazdák szerdán írták alá az együttműködési megállapodást. Szeptember 1-től már a vendégek is kereshetik a zalai Nyitott Portákat. Egy horvát-magyar határmenti programnak köszönhetően mobil alkalmazás, honlap és marketing kampány segít majd a népszerűsítésben.  A minősített porták létszáma hamarosan bővülhet.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2021. nov. 1. hétfő 10:13 | Gyenesdiás
Az első program is sikeresen zajlott. Minden hónap utolsó péntekén várják az érdeklődőket.
| 2020. júl. 24. péntek 13:42 | Gyenesdiás
12 helyi termelő több mint 250 termékéből lehet vásárolni Szezon Kosár Bevásárló Közösségen keresztül.
| 2020. feb. 6. csütörtök 16:15 | Gyenesdiás/Karmacs
Keszthely térségében 23 település önkormányzata és vállalkozói nyerhetnek támogatást.
| 2019. szep. 19. csütörtök 16:41 | Keszthely
Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara iskolai tájékoztató sorozata.
| 2018. okt. 10. szerda 16:44 | Gyenesdiás
Az egészségtudatos táplálkozásra és a magyar termékekre hívja fel az iskolások figyelmét az agrárkamara.
10:45
Savaria Filmfesztivál
11:41
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Természetvédelem határok nélkül
19:00
Híradó
19:15
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.