Házi húskészítményeket is megkóstolhattak azok, akik ellátogattak a Szezon Kosár Bevásárló Közösség bevásárlónapjára. A kolbászok, sonkák és szalámik mellett többek között különböző sajtok, zöldségek, mézek, lekvárok, szörpök közül válogathattak a vásárlók. A termékek kiválasztása előtt szinte minden eladónál lehetőség nyílt arra, hogy megkóstolják azokat az érdeklődők.
„Fontos számunkra – két kisgyerekünk van – hogy olyan élelmiszereket vásároljunk, amik biztosan olyan termelőktől jönnek, akik kevésbé vegyszeres, vagy netán teljesen vegyszermentes termékeket állítanak elő.” - emelte ki Bognárné Ferenczi Réka.
A Szezon Kosár csapatában jelenleg a térség 20 helyi termelője árulja portékáját. Folyamatosan csatlakoznak hozzájuk újabbak is. A Farkas család három hónapja került be a bevásárló közösségbe. Döbröcén található gyümölcsösük adja az alapanyagot szörpjeikhez, lekvárjaikhoz. A piacon való értékesítést azért kedvelik, mert személyesen tudnak találkozni a vásárlókkal, akiknek minden a termékük iránt felmerülő kérdésükre válaszolhatnak így. Portékájuk ugyanis széles skálán mozog.
„Kézműves lekvárokkal és szörpökkel foglalkozunk. Családi összefogás keretein belül készítjük tartósítószermentes termékeinket. Jelenleg 37 féle termékünkkel vagyunk a piacon és itt a Szezon Kosáron belül próbáljuk itt Keszthely környékén a termékeinket népszerűsíteni.” - mondta el Farkas Tamás kistermelő.
A Szezon Kosár tavaly alakult. A Hévíz-Balaton Zalai Dombhátak LEADER Egyesület által szervezett közösségen keresztül eredetileg csak online rendelhettek a vásárlók, akik az átadónapokon kaphatták meg a termékeket. Ezt egyszerűsíteni szerették volna a szervezők, így jött az ötlet, hogy bevásárlónapokat is szerveznek. Minden hónap utolsó péntekén bárki vásárolhat a gyenesdiási piacon előzetes regisztráció nélkül.
„Ez az első alkalom, és az látható, hogy valóban van igény a helyi termékre, ami ráadásul ellenőrzött és biztosan mondhatom, hogy egészséges élelmiszer. A jövőben tervezzük tovább folytatni ezeket a bevásárlónapjainkat. Méghozzá minden hónap utolsó péntekére tervezzük. A következő alkalom november végén kerül megrendezésre.” - ismertette Vértesaljai László, a Szezon Kosár Bevásárló Közösség szervezője.
A rendezők célja, hogy családos események is legyenek a bevásárlónapok. A gyermekek most tökfaragással tölthették el az időt. A félszáz termést a közösség tagjai ajánlották fel. A felnőtteknek környékbeli borászok kínálták kóstolásra nedűiket. A novemberi bevásárlónapon az advent jegyében készülnek a szervezők programokkal. Adventi díszek készítését és közös társasjátékozást szeretnének megvalósítani.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV