Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Átadták az önkormányzat által alapított kitüntetéseket
2018. jún. 4. hétfő | Keszthely
Átadták az önkormányzat által alapított kitüntetéseket
Kilenc személy, illetve civil szervezet vehetett át elismerést a Város Napján. Az önkormányzat által alapított legrangosabb „Keszthely Város Díszpolgára” - kitüntető cím is gazdára talált. Az ünnepi testületi ülésen értékelt Keszthely Város Tiszteletbeli Magisztrátusa, akik elsősorban az oktatás és a város demográfiai helyzetét vették górcső alá. Értékelő beszédében Keszthely polgármestere 4,5 milliárd forintnyi elnyert uniós pályázati támogatásról számolt be a jelenlevőknek.

Az önkormányzat által alapított legrangosabb kitüntetést, a „Keszthely Város Díszpolgára” kitüntető címet Habsburg-Lotharingiai Mária Kinga vehette át. A főhercegnő meghatottsággal mondott köszönetet és bejelentette, hogy egy alapítványt kíván létrehozni a művészetben kimagasló tehetségű keszthelyi gyerekek támogatására: „Ezúton be szeretném jelenteni, hogy egymillió forinttal egy alapítványt szeretnék létrehozni. Tudják mi lenne gyönyörű? Szerintem, az, hogy ha minden város napján egy hangverseny megszólalna. Az alapítvány neve Habsburg Kinga Alapítvány. Most elindult a folyamat.” 

A 21 éve Keszthelyen élő főhercegnő az alapítvány kuratóriumi elnöki tisztjére Dósa Zsoltot kérte fel, aki a jelenlevőket az alapítvány támogatására buzdította. 

„Keszthely Városért” kitüntető címet adományozott a testület Dr. Kocsis László, a Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője, a Pannon Egyetem rektor helyettese részére.

Szintén „Keszthely Városért” címben részesült Aszódi László, aki a Keszthelyért Polgárőr Egyesület vezetésével érdemelte ki a rangos elismerést.

„Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést  vehetett át Kósa Istvánné, aki több mint húsz éve végzi a Keszthelyi Kórház Bérgazdálkodási és Munkaügyi osztályán kiemelkedő szakmai és közszolgálati tevékenységét.

A keszthelyi Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika egykori plébánosa, Pawel Denisiewicz  munkásságát is „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetéssel ismerték el. A karmelita szerzetes 10 évet töltött el a keszthelyi hívek között, mely alatt kiemelkedő tevékenységet végzett.

Pálné Szelencsik Klára szintén „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést vehetett át. A díjazott 1995-től a Karmelita bazilikában működő Kis Szent Teréz Kórus vezetője és a Helikoni Ünnepségek aktív szervezője.

Kimagasló óvodapedagógusi és vezetői tevékenységéért a képviselő testület „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést adományozott a Keszthelyi Életfa Óvoda Székhelyóvoda vezetőjének, Szabóné Lancz Annának.

Dr. Lukács János vehette át a „Keszthely Város Egészségügyéért” díjat. A nyugdíjba vonult házi- és üzemorvos 71 évesen ma is végzi még foglalkozás-egészségügyi tevékenységét.

A „Keszthely Város Szociális Ellátásáért” díjat a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítványnak adományozta a városvezetés. A civil szervezet 1993 óta vállalja a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló személyek ellátását Keszthelyen és térségében is.

A Város Napja alkalmából összeülő Keszthely Város Tiszteletbeli Magisztrátusa nevében dr. Szutrély Péter szólt. A magiszterek a Vajda János Gimnázium és a Georgikon helyzetét vizsgálva megállapították, hogy Keszthely iskolaváros, amit fenn is kell tartani. Ezzel összefüggésben a magisztrátus aggályának adott hangot, miszerint elöregszik a város. A magiszterek szóvivője ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy ennek megoldására már lépéseket tesz Keszthely.

„Például az a kis program, amit most úgy hívunk, hogy Keszthely haza vár. Ebbe a programba az ide költöző, vagy itt élni kívánó fiataloknak nagyon kedvező, sőt, néhány évig bérmentes lakás biztosítása válik majd lehetővé. Na hát ez az, valahogy így kell! Pici, kis lépések ezek, de azért csak előrébb kerülünk ezzel kapcsolatban is” - mondta a magiszter.

Zárásként Szutrély Péter a jövőre 260 éves Keszthelyi Kórház kapcsán javaslatot tett, hogy az intézmény fel kéne hogy vegye Dr. Magyari Gerő nevét, aki 1952-ben életét adta hivatásáért és a kórházért.

Az elmúlt év értékelése mellett a megvalósítandó tervekről szólt a város polgármestere. Ruzsics Ferenc elmondta, hogy 2017 egyben a felkészülés éve is volt. A város mindösszesen közel 4,5 milliárd Ft uniós pályázati támogatásban részesült, ezek közül többet kiemelt a városvezető:

„A „Zöld város” megnevezésű projekt a belváros szebbé tételét célozza; a Reischl sörház megújítása és az Ipari Park infrastrukturális beruházása egyben a helyi gazdaság fejlesztését, élénkítését segíti; kerékpárút kialakítása és a kertvárosi csapadékvíz elvezetés a lakosság életminőségének javítását, míg az önkormányzati tulajdonú épületeink energetikai felújítása a közösségi vagyon megtakarítását szolgálja. A város turisztikai vonzerejének növelésére bővülhetnek a Városi Strand szolgáltatásai és a település demográfiai helyzetének javítását, a fiatalok megtartását célozza - az előbb a Magiszter Úr által említett - óvodabővítési pályázatunk, valamint a Keszthely Hazavár program is.”

Ezek kapcsán egy nem várt akadályt is említett a polgármester. Mint elhangzott, a pályázatok beadása és a támogatási szerződéseiknek megkötése közötti időben ugrásszerűen megnőttek a tervezői, kivitelezői vállalási összegek. Ruzsics Ferenc kéri mindenki segítséget ezen probléma megoldásában. A polgármester még kiemelte a civil szervezetek szerepét, és örömét fejezte ki, hogy két Balaton-parti szálloda is felújítás előtt áll.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV  

| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Mintegy negyven versenyző ült asztalhoz vasárnap Keszthely Város Sakkbajnokságán.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
A település első írásos említésének évfordulóján az idén is átadták a városi kitüntetéseket.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthely testvértelepüléséről, Batumiból érkezett táncosok és énekesek szórakoztatták a közönséget.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
Kozma Orsi és a Compact Disco szórakoztatta a közönséget, de gyerekprogramok is voltak a hétvégén.
| 2024. máj. 30. csütörtök 19:15 | Keszthely
8 Keszthely és környéki étteremben színesítik az étlapot a Festetics család nevéhez köthető ételekkel.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.