Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Fehérvasárnapi határjárás
2018. ápr. 12. csütörtök | Keszthely
Fehérvasárnapi határjárás
A húsvétot követő vasárnapot, az ünnepkör zárónapját mátkáló vagy komáló vasárnapnak is hívják. Ilyenkor komatálak küldésével választották ki régen a lányok a barátnőket .A szülők pedig a következő születendő gyermeküknek választottak ezen a napon keresztszülőt . Ezt a régi hagyományt, népszokást elevenítették fel évekkel ezelőtt a keszthelyi Család Általános Iskolában. Az idén is, mint a korábbi években Fehérvasárnap körbejárták a város templomait a határjárók, s komatállal köszöntöttek.

 A határjárókat Zichy Emőke református lelkész köszöntötte elsőként Fehérvasárnap reggelén. Fehérbe öltözött fiatalok, a Család Iskola diákjai és tanárai valamint kísérőik jelentek meg a  határjáráson, hogy megerősítsék a baráti kötelékeket. A szent szombatot követő nyolcadik naphoz több népszokás is fűződik. Fontos szerepe volt  a komatál cserélésének. A komatálon ételt, italt vittek a határkerülők, hogy annak átadásával köttessenek és erősödjenek a kapcsolatok. Azt követően népi játékkal, tánccal is kedveskedtek a határjárók.

A református templomtól elindultak a határkerülők a következő állomásra. A Helikon park mellett  vonult a tömeg, éneküktől volt hangos az utca. Lovas huszárok és  a művészeti csoportok zászló vivői vezették a menetet. Emlékeztetve arra is, hogy egykor ilyen időben kezdődtek el a lányséták, ilyenkor fogadtak maguknak életre szóló szövetséget és erősítették meg a régi barátságokat. A Lovassy utcán át érkeztek a Bazilikához, ahol a szentmisére érkező híveket a templomban köszöntötték. Az oltár előtt felsorakozva mondták el üdvözletüket és adták át a komatálat. Tavaszindító tánccal jelezték a húsvéti ünnepkör végét, a természet és az élet megújulását. A határjárók között többen voltak akik évek óta ápolják az újraélesztett népszokást.

A határjárók népes serege elindult a város evangélikus temploma felé, majd a  Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom előtti térre, ahol Ruzsics Ferenc polgármester  köszöntötte a város szent helyeihez látogatókat, megragadva az alkalmat, hogy köszönetet mondjon a régi népszokást életrehívóknak is.

Tál Zoltán plébános elevenítette fel a határjáráshoz kapcsolódó történelmi hagyományokat, vallásos szertartásokat, majd megáldotta a körmenet zászlóit. A templom előtti téren sem maradt el a néptáncosok bemutatója. Az egyházzal együtt ünneplők viseletében megjelent a hagyományoknak megfelelően a  tisztaság, a jó szándék, jóakarat  jelképe a fehér szín.

A szigorú böjtidő után feloldódtak a mulatság tilalmai  Keszthelyen is. A határjárók az év további részére  látványos néptáncukkal hívták vígasságra a lakosságot a városba látogatókat.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2020. aug. 6. csütörtök 17:45 | Gyenesdiás
Tanulnak, alkotnak és játszanak a rajztáborban a gyerekek.
| 2020. máj. 26. kedd 19:12 | Keszthely
Indulhatnak a táborok. A Georgikon Kiállítóhely táborai már megteltek.
| 2019. szep. 13. péntek 19:07 | Keszthely
Idén is zarándokolnak Sümegre.
| 2019. máj. 7. kedd 12:27 | Keszthely
Hatodik és hetedik osztályos csapatok versengtek a Zöld Zala vetélkedő döntőjében.
| 2013. dec. 20. péntek 08:52 | Keszthely
Karácsonyi műsort adtak elő az óvodások a Városháza Dísztermében. A megajándékozás sem maradt el.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.