Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ma kezdődik a nagyböjt
2018. feb. 14. szerda | Keszthely
Ma kezdődik a nagyböjt
Ma hamvazószerda van, mely a nyugati kereszténységben a nagyböjt első napja, a húsvétvasárnaptól számított 40. hétköznap. Keszthelyen már hagyomány, hogy hamvazószerdán a város egyházi iskolái közösen vesznek részt a szentmisén, ahol a pap az előző évben elégetett barka hamujával keresztet rajzol a homlokukra. Ezen a napon a hívők szigorú böjtöt tartanak.

A Ranolder, a Premontrei és a Családi iskola diákjai és pedagógusai közösen vettek részt ma reggel a  hamvazószerdai szentmisén a Fő téri plébániatemplomban. Prédikációjában Tál Zoltán atya az evangélium szellemiségére emlékeztette a híveket.         

„Bűnbánattartás az egyik feladata a nagyböjtnek, a másik pedig a keresztség szentségére való visszaemlékezésünk, és a szentségből fakadó élet megújítása. Isten gyermeke lettem, a Mennyország örököse lettem, az egyház tagja lettem – tanítja nekünk a katekizmus a keresztség szentségével kapcsolatban. Ebből az istengyermeki mivoltból fakad, hogy igenis szeretném követni az Evangélium útját életem során.” - emelte ki a plébános.

A hagyomány szerint a pap megáldotta a tavalyi virágvasárnapon elégetett barka hamuját, majd keresztet rajzolt a hívek homlokára. A szertartás jelképezi a bűnbánatot és emlékeztet az elmúlásra is. A zsúfolásig telt templomban pedagógusok és diákok közösen járultak az oltár elé hamvazkodni.                      

„»Térjetek meg, és higgyetek az Evangéliumban« vagy »Ember, emlékezzél, porból vagy és porrá leszel.« Emlékeztet egyrészt a keresztségünkre, másrészt pedig a bűnbánatban a hamu az elmúlásra. A keresztség, hogy Isten gyermekei lettünk, lelki megújulásra hív az egész bűnbánati idő. A hamuval való megszúrás pedig, mint bűnbánati cselekmény az elmúlást is mutatja, hogy az embernek az ideje véges.” - tájékoztatott Tál Zoltán.

„»Térjetek meg, és higgyetek az Evangéliumban« vagy »Ember, emlékezzél, porból vagy és porrá leszel.« Emlékeztet egyrészt a keresztségünkre, másrészt pedig a bűnbánatban a hamu az elmúlásra. A keresztség, hogy Isten gyermekei lettünk, lelki megújulásra hív az egész bűnbánati idő. A hamuval való megszúrás pedig, mint bűnbánati cselekmény az elmúlást is mutatja, hogy az embernek az ideje véges.”       

Regman Karola - Keszthelyi TV        

| 2024. feb. 14. szerda 19:15 | Keszthely
A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak.
| 2023. feb. 22. szerda 18:19 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Tál Zoltán atya
| 2023. feb. 22. szerda 15:25 | Keszthely
A keszthelyi templomokban is hamvazkodtak a hívek a hamvazószerdai szentmiséken.
| 2022. már. 2. szerda 13:54 | Keszthely
A katolikus egyház önmegtartóztatásra kéri híveit a húsvétot megelőző 40 napban.
| 2021. feb. 17. szerda 16:09 | Várvölgy
Idén február 17-re esik hamvazószerda. Ezzel a nappal kezdődik meg a 40 napos böjti időszak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.