Hamvazószerda a bűnbánati idő első napja a katolikus egyházban. Ennek jeleként hamut szórnak a hívek fejére. A húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt egyben erőfeszítés és lemondás is.
„A 40 napos böjtben számomra fontos a jó cselekedet, hogy segítsünk bajba jutott embertársainkon és hogy sokat imádkozzunk, többet mint egyébként szoktunk, meg a békéért, ez most ugye aktuális, hogy a békéért is imádkozzunk” - nyilatkozta Hullai Adél, a Ranolder iskola tanulója.
Fontos, hogy az Úr iránti szeretetből böjtöljünk, mert így sokkal több lelki erőnk lesz. Hamvazószerda és nagypéntek szigorú böjti nap: a felnőtt, egészséges hívek legfeljebb háromszor étkezhetnek, egyszer lakhatnak jól és nem ehetnek húst. A húsvétot megelőző negyven napban a böjt mellett és jócselekedeteket vár híveitől az egyház.
Tál Zoltán plébános: „Önmagunk határait is megismerjük ezáltal. Mire vagyunk képesek, amikor lemondunk egy nap valamiről, vagy az egész nagyböjt során elhagyjuk a húsételt, vagy éppen a televízióról, az internet több használatáról mondunk le, vagy éppen az elektronikus kütyüket kevésbé vesszük a kezünkbe. Mindenfajta erőfeszítés, amit meghozunk, segít abban, hogy megismerjük jól önmagunkat, határainkat és növekedjünk az Isten és az ember iránti szeretetben.”
Hamvazószerdával véget ért a farsangi időszak. A népszokások szerint, aki hamvazkodik, annak egész évben nem fog fájni a feje. A böjt idején tiltott a mulatozás, különösen a tánc.
Molnár Csenge néprajzos-muzeológus: „Ez egy pecsenyesütő edény, a 20. század közepén, illetve második felében használták. Hamvazkodás után, amikor az asszonyok hazaértek, igyekeztek az ilyen edényeket elmosni hamuval, annak érdekében, hogy megtisztítsák őket a zsiradéktól. Az volt a cél ugyanis, hogy az elkövetkezendő 40 napban a böjtnek eleget téve ne használjanak ilyen eszközöket, elsősorban tésztákat és zöldségféléket készítettek.”
Zalára jellemző böjti étel a cibereleves, a kásafélék és a mákos tészta. Nem csak vallási megfontolásból lehet böjtölni. A dietetikusok szerint az egészséges önmegtartóztatás tehermentesítheti a szervezetet és kíméli az emésztőrendszert.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV