Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megkezdődött a nagyböjt időszaka a katolikus egyházban
2022. már. 2. szerda | Keszthely
Megkezdődött a nagyböjt időszaka a katolikus egyházban
A hamvazószerda a nyugati kereszténységben a nagyböjt kezdőnapja. A katolikus egyház önmegtartóztatásra kéri híveit a húsvétot megelőző 40 napban. Szokások és jellemző népi ételek is kapcsolódnak ehhez az időszakhoz.

Hamvazószerda a bűnbánati idő első napja a katolikus egyházban. Ennek jeleként hamut szórnak a hívek fejére. A húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt egyben erőfeszítés és lemondás is.

„A 40 napos böjtben számomra fontos a jó cselekedet, hogy segítsünk bajba jutott embertársainkon és hogy sokat imádkozzunk, többet mint egyébként szoktunk, meg a békéért, ez most ugye aktuális, hogy a békéért is imádkozzunk” - nyilatkozta Hullai Adél, a Ranolder iskola tanulója. 

Fontos, hogy az Úr iránti szeretetből böjtöljünk, mert így sokkal több lelki erőnk lesz. Hamvazószerda és nagypéntek szigorú böjti nap: a felnőtt, egészséges hívek legfeljebb háromszor étkezhetnek, egyszer lakhatnak jól és nem ehetnek húst. A húsvétot megelőző negyven napban a böjt mellett és jócselekedeteket vár híveitől az egyház.

Tál Zoltán plébános: „Önmagunk határait is megismerjük ezáltal. Mire vagyunk képesek, amikor lemondunk egy nap valamiről, vagy az egész nagyböjt során elhagyjuk a húsételt, vagy éppen a televízióról, az internet több használatáról mondunk le, vagy éppen az elektronikus kütyüket kevésbé vesszük a kezünkbe. Mindenfajta erőfeszítés, amit meghozunk, segít abban, hogy megismerjük jól önmagunkat, határainkat és növekedjünk az Isten és az ember iránti szeretetben.”

Hamvazószerdával véget ért a farsangi időszak. A népszokások szerint, aki hamvazkodik, annak egész évben nem fog fájni a feje. A böjt idején tiltott a mulatozás, különösen a tánc.

Molnár Csenge néprajzos-muzeológus: „Ez egy pecsenyesütő edény, a 20. század közepén, illetve második felében használták. Hamvazkodás után, amikor az asszonyok hazaértek, igyekeztek az ilyen edényeket elmosni hamuval, annak érdekében, hogy megtisztítsák őket a zsiradéktól. Az volt a cél ugyanis, hogy az elkövetkezendő 40 napban a böjtnek eleget téve ne használjanak ilyen eszközöket, elsősorban tésztákat és zöldségféléket készítettek.”

Zalára jellemző böjti étel a cibereleves, a kásafélék és a mákos tészta.  Nem csak vallási megfontolásból lehet böjtölni. A dietetikusok szerint az egészséges önmegtartóztatás tehermentesítheti a szervezetet és kíméli az emésztőrendszert.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 14. szerda 19:15 | Keszthely
A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak.
| 2023. feb. 22. szerda 18:19 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Tál Zoltán atya
| 2023. feb. 22. szerda 15:25 | Keszthely
A keszthelyi templomokban is hamvazkodtak a hívek a hamvazószerdai szentmiséken.
| 2021. feb. 17. szerda 16:09 | Várvölgy
Idén február 17-re esik hamvazószerda. Ezzel a nappal kezdődik meg a 40 napos böjti időszak.
| 2020. feb. 27. csütörtök 18:16 | Keszthely
Február 26-án volt hamvazószerda, amely a böjtölés, a megtartóztatás kezdő napja a hívők számára.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.