Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Újbor és libalakoma
2017. nov. 21. kedd | Rezi
Újbor és libalakoma
Megáldatták majd meg is kóstolták az idei év borait a rezi szőlősgazdák. A településen nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek, és a gazdák gondot fordítanak arra is, hogy minden évben megáldassák az elkészült borokat. A finom nedűk mellett egy libalakomára is hivatalosak voltak a borászok, majd zeneszó mellett beszélhették meg az elmúlt év eseményeit.

Szent Márton életéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról is mesélt Kiss László esperes Reziben. A településen Márton naphoz kapcsolódóan tartják minden évben az újbor ünnepét is. Ilyenkor a falu szőlősgazdái összegyűlnek, hogy egy jó hangulatú vacsora mellett megkóstolják az idei termést. A mennyiség minimálisan elmarad a tavalyi évjárattól, de a minőséggel elégedettek a termelők.

„Pár éve, talán 10-15 éve elkezdtünk mi is szőlővel foglalkozni és vörösborokat készíteni. Egyre több rozé, hiszen ez most divatos, a fiatalok körében főleg. Tehát azt lehet mondani, hogy a paletta nagyon-nagyon kiszélesedett, de természetesen Rezinek a szlogenje rizlingország, tehát itt még mindig a rizling a fő, ami legtöbb terem.” - mondta az egyik borosgazda, Cserép Csaba.

Kiss László megáldotta az újborokat, és megköszönte Istennek a kiváló termést. Bellér Ferenc, a rezi Szőlősgazdák Egyesületének elnöke is köszönetet mondott a szőlősgazdáknak, hogy elhozták boraikat a rendezvényre. Kiemelte, a szőlőtermesztésben nagy szerepet játszanak az asszonyok is, így nekik egy szál virággal köszönte meg az egész éves munkájukat. Elhangzott, ugyan Szent Márton napja már elmúlt, de a szőlősgazdák számára fontos, hogy megtartsák az ünnepet.

„Tudvalevő, hogy mindig Szent Márton napján szoktuk. Most egy kicsit túlhaladta, pont egy hete volt, de egy hete egy másik egyesület, egy másik szervezet, a Rezi Gyerekekért alapítvány tette ugyanezt, ezért kénytelenek voltunk egy héttel elcsúsztatni. De mi nem ehhez a naphoz, nem a Szent Márton naphoz, hanem az, hogy a barátság, a szőlősgazdák összejöjjenek, és ezen a napon szó szerint elhozza mindenki a saját, ebben az évben megtermelt borát. Itt az esperes úr megáldotta, mi meg megkóstoltuk, és megdicsértük vagy megbíráltuk egymásnak a borát.” - tájékoztatott a Szőlősgazdák Egyesületének elnöke.

A köszöntők után zeneszó mellett tálalták fel a vacsorát. A borosgazdák Szent Márton napi lakomát, libacomot és lilakáposztát fogyaszthattak, mellé pedig egymás borát kóstolgatták. A rezi gazdák jó barátságot ápolnak egymással, így a vacsora mellett vidám hangulatú beszélgetés is folyt.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

 

| 2022. nov. 11. péntek 17:52 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Dr. Brazsil József elnök-nagymester, Zalai Da Bibere Borlovagrend.
| 2022. jan. 25. kedd 10:05 | Rezi
A Vince-napi pincetúrán több borászt is meglátogattak a szakemberek és az érdeklődők.
| 2021. nov. 16. kedd 15:17 | Gyenesdiás
Az eseményen hangsúlyozták Szent Márton keresztény ünnepkörben betöltött szerepét.
| 2020. nov. 11. szerda 17:06 | KeszthelyAlsópáhok/
November 11. az újbor ünnepe. A hagyomány szerint gesztenyesütés és lámpás felvonulás is kapcsolódik ide.
| 2020. jan. 28. kedd 16:11 | Várvölgy
A várvölgyi rendezvény évről évre népszerűbb, melyre a környékbeliek is szívesen ellátogatnak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.