Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Dédanyáink mozija
2017. nov. 20. hétfő | Keszthely
Dédanyáink mozija
Az 1900-as évek mozijával, filmfelvevő és vetítő készülékeivel ismerkedhettek a gyerekek a Csány-Szendrey Iskolában. Szávics Gyula, a keszthelyi Magyar Film-és Médiatörténeti Egyesület elnöke interaktív tanóra keretein belül mutatta be a diákoknak a korabeli filmgyártás eszközeit.

50-60 éves filmvetítőkkel és filmfelvevőkkel is ismerkedhettek a 2. cések a Csány-Szendrey iskolában. A régi videókamerák nagy népszerűségnek örvendtek a gyerekek körében, hiszen nem csak megnézhették, de ki is próbálhatták őket. A gépek gyűjtője, Szávics Gyula számos információt is megosztott a diákokkal.

„Bemutatták azt a pici, sárga vetítőt, meg bevetítették és a Pinokkió volt rajta. Meg bemutattak egy ilyen tévészerűséget, amin ilyen német mese ment rajta.” - mondta az egyik diák, Töreky Noémi.

„Moziban láttam egy ilyen állványos vetítőt, régi volt nagyon , csak állvány volt rajta. Meg ez a tévé is tetszett, ez a mikrósütő” - emelte ki egy másik tanuló, Való Gergely.

A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendett az is, amikor társuk hátán elevenedtek meg a mesefilm képkockái, de a Tom és Jerry-t játszó kézi vetítő is nagy sikert aratott. A kicsik körében nem ismeretlen ez a program, hiszen tanítójuk több alkalommal is szervezett már közös filmnézést a számukra.

„Ez technikaóra keretében történt. A mi gyerekeink is, mint a korosztályuk nagyon érdeklődnek, nyitottak minden irányba, a technika irányába is. Ma már egészen más technikával szoktunk mozizni, de rendszeresen mozizunk szabadidőnkben. Ez egy rendkívüli alkalom, ez most technikaórán történik az ismerkedés ezzel a régi-régi technikával.” - tájékoztatott Kumi Gábor, a Csány-Szendrey Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának pedagógusa.

Szávics Gyula, a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület elnöke ezzel a programmal egy sorozatot szeretne az útjára indítani. Az analóg filmvetítés első állomása a Csány-Szendrey iskola volt, de a jövőben szeretné, ha a térség minél több óvodájába és iskolájába eljuthatnának. Véleménye szerint a gyerekek nagyon érdeklődőek a régi technika iránt.

„Az egyesületünk birtokába jutott jó pár rajz-, mese- és játékfilm, és mi úgy gondoltuk, hogy ezek gyerekkorunk nagy filmjei, és nagyon szerettük őket, bízom benne, hogy mindenki. Mi úgy gondoltuk, hogy osszuk meg ezt a legkisebbekkel, az óvodásokkal, a kisiskolásokkal, hogy ők is örüljenek ezeknek a filmeknek. Ebből az apropóból jöttem ide és vetítek itt most a gyerekeknek.” - hívta fel a figyelmet a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület elnöke.

A program zárásaként a gyerekek mesefilmeket nézhettek igazi, régi vetítőgépek segítségével. A filmcsere során maguk is kipróbálhatták a filmszalagok korabeli visszatekerését.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2021. máj. 3. hétfő 17:15 | Keszthely
Énekkel köszöntötték az édesanyákat a Csány-Szendrey iskola diákjai.
| 2019. feb. 7. csütörtök 16:40 | Keszthely-Fenékpuszta
Fontos odafigyelni arra, hogy meddig és mivel etessük a nálunk telelő madarakat.
| 2018. dec. 23. vasárnap 17:59 | Keszthely
Az érdeklődők a Festetics-kastélyban csodálhatják meg a Csány-Szendrey iskola diákjainak munkáját.
| 2018. már. 23. péntek 16:52 | Keszthely
Harmadik éve díszítik tojások az iskola udvarán álló egyik fát, amelyre a lakosság dekorációit is várják.
| 2017. dec. 19. kedd 14:04 | Keszthely
27 építmény: Balaton-part, világítótorony és sok házikó is helyet kapott az iskola előterében.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.