Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az ősz és a környezet ihlette meg a művészeket
2017. okt. 13. péntek | Rezi
Az ősz és a környezet ihlette meg a művészeket
A festők és Rezi község védőszentjéhez kapcsolódva zajlott művésztelep a településen. A II. Szent Lukács Művésztelepen tíz művész alkotott a szervezők által ajánlott és szabad téma alapján is. Az alkotótábor célja, hogy a művészetek nyelvén is megörökítse az inspiráló és különleges tájat, annak hangulatát.

Petőfi Sándor  Szeptember végén című verse és a Rezi táj inspirálja elsősorban a művésztelep résztvevőit. Biszák László Szekszárdról érkezett az alkotótáborba, elsősorban vizes témáit viszi fel most a vászonra és egy új technikát is kipróbált Reziben. A művésztelep és a környezet nagyon tetszik neki.

„Eleve a társaság is nagyon hangulatos és minden nap nagy túrákat tettem itt a környéken, ismerkedtem emberekkel itt az utcán, nagyon barátságosak, nagyon aranyosak. Hallottam, valamelyik nap említette itt valaki, hogy Rezi ennek a környéknek a Svájca, hát ez tényleg így van mert csodálatos” - nyilatkozta Biszák László.   

A telep annak a Szent Lukácsnak a nevét viseli, aki évszázadok óta festők és Rezi védőszentje is. 2002 óta Lukács napja egyben a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe is.A művésztelepen térségbeli alkotók is részt vesznek, köztük az ismert zalai művész, Lichtenwaller Zoltán, aki nagyon jónak tartja a telep színvonalát.

„Jó kvalitásos kis kollekció jön össze és eljut a Gabi (Tafotáné Cserép Gabriella, a művésztelep vezetője – a szerk.) is eljutott odáig, hogy válogat és olyan emberek hív meg, akiknek a munkái mindenki számára elérhetők, érthetők legyenek és végül, de nem utolsó sorban szakmailag megfelelőek legyenek és itt azok vannak” - vélekedik a Garaboncon élő művésztanár.

Rezi a művészetek szempontjából is egy nagyon inspiráló környezet – vélekedik a telep vezetője. Tafotáné Cserép Gabriella szerint ezt a helyet meg kell örökíteni a képzőművészetek nyelvén is. Az alkotásokat természetesen a nagyközönségnek is bemutatják.

„Itt most kiállítjuk a Laky Demeter Turistaházban, úgyhogy itt is meg lehet tekinteni, elsősorban itt hagyjuk egy darabig, hogy az ide látogató vendégek is láthassák. Utána pedig a helyi intézményekbe lesznek elhelyezve, vagy ajándékba adjuk olyan településeknek, akikkel jó kapcsolatban vagyunk” -árulta el a telep szervezője. 

A Szent Lukács Művésztelepet mindenképpen szeretnék folytatni Reziben. A szervezők szándéka, hogy a művészek naptárjában állandó helyet foglaljon el a festészet napjához kapcsolódó alkotótábor.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

| 2019. okt. 18. péntek 14:51 | Rezi
A településen negyedik alkalommal szervezték meg a Szent Lukács Művésztelepet 9 alkotó részvételével.
| 2022. jan. 27. csütörtök 12:17 | Vonyarcvashegy
Az alkotótelept 11. alkalommal szervezték meg, a meghívott festők öt napon át dolgoznak.
| 2020. ápr. 7. kedd 13:23 | Cserszegtomaj
A Művészek Szabad Alkotóközössége nem szeretné elhalasztani a tizedik művészeti piknikjét a járvány miatt
| 2019. júl. 22. hétfő 17:07 | Cserszegtomaj
A záró kiállításon a hagyományok szerint a résztvevők munkái mutatkoztak be.
| 2019. júl. 18. csütörtök 16:35 | Cserszegtomaj
9. alkalommal nyitotta meg kapuit a Művészek Szabad Alkotóműhelye Cserszegtomajon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.