Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Közösségi és fenntartható a cserszegtomaji park
2017. okt. 9. hétfő | Cserszegtomaj
Közösségi és fenntartható a cserszegtomaji park
Nem csak kikapcsolódást nyújt, hanem oktató és bemutató parkként is funkciónál a cserszegtomaji közösségi kert. A négy éve lekészült park mára közkedvelt a helyiek körében. A közösségben betöltött szerepe és a fenntarthatósága miatt az ökologikus kertek európai díjára jelölték a projektet. A közösségi kertben olyan megoldások vannak, melyek bármely magánkertben is alkalmazhatóak.

 A nagy zöldfelület és a játszódombok miatt főleg a gyerekek kedvelik a közösségi kertet. Egy amfiteátrum is található itt, melyben például már óvodai rendezvényeket is tartottak. Az itt látható mozaikot pedig a helyi iskolások tervezték és újrahasznosított anyagokból készült. A parkot a fenntartható fejlődés elvei szerint tervezték és építették. 2013 májusában adták át a nagyközönségnek.

„Egy nagyon különleges park született, amely nem csak egy egyszerű kikapcsolódást nyújt a településen élőknek, a környékben élőknek, hanem egy oktató és bemutató park is. Olyan – úgymond – hazavihető megoldások vannak itt a parkban, amelyek bármely kertben, magánkertben alkalmazhatóak” - mondta el a tervező Szabó-Lits Bernadett. 

Ilyen megoldások láthatóak például a magas ágyásoknál. Őshonos fűszernövények tarkítják a kertet.  Ezeket nem kell permetezni, és öntözni se. A burkolatok vízáteresztőek, az épületeket pedig zöldfelület fedi. A parkban szinte csak a gyep igényel gondozást, ezzel energiát spórolnak, ezektől a megoldásoktól még fenntarthatóbb a terület. A település polgármestere, Bartha Gábor szerint ennél még fontosabb, hogy közösségi funkciója van parknak:

„Egy cél volt, hogy egy olyan közösségi teret hozzunk létre, ami betölti azt a funkciót, hogy itt lehet találkozni, ide érdemes eljönni és akkor a kis közösségek megtalálják azt a teret, ahol jó lenni. És én azt gondolom, hogy az átadás után már az első pillanattól kezdve ezt a funkciót betöltötte ez a tér.”

A mintaprojekt felkeltette a Greencity Magyarország Mozgalom figyelmét is, ők javasolták a tervezőknek, hogy nevezzenek az ökologikus kertek európai díjára. A berlini díjátadóra ötvenkét nevező kapott meghívást, köztük a kategóriájában a legjobb tízbe került cserszegtomaji projekt képviselői is. A győzelmet egy német közösségi kert szerezte meg, de az önkormányzat már a jelölést is nagy eredménynek tartja. A tervezők szerint ez a projekt jó példa lehet akár más települések számára, főleg most, amikor jelentős számú zöldfelületet támogató pályázatot írnak ki. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. máj. 25. csütörtök 18:23 | Keszthely
Egyszerű megoldásokkal a városban is lehet természetbarát kertet kialakítani.
| 2022. máj. 23. hétfő 15:49 | Keszthely
Megnyitott a Kályhás kert.
| 2021. nov. 12. péntek 14:12 | Keszthely
Rovarok, madarak és egyéb állatok is beköltözhetnek hozzánk, ha jól gondozzuk a kertet.
| 2021. ápr. 19. hétfő 15:40 | Gyenesdiás
Az évszakhoz képest hűvösebb időjárás miatt fontos odafigyelni a kertészkedőkne.
| 2020. okt. 9. péntek 15:31 | Keszthely
Mindenek előtt változatos, hogy a rovarok, madarak, sünök is megtalálják élőhelyüket.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.