Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Változatos programok a 15. Táncpanorámán
2017. szep. 18. hétfő | Keszthely
Változatos programok a 15. Táncpanorámán
Balett, néptánc és fotókiállítás is színesítette a 15. Keszthelyi Táncpanoráma programját. A Balaton Színház átadásával egy időben létrejött rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a keszthelyi közönségnek a magyar táncművészet kincseit. Az előadások idén is nagy érdeklődésre tartottak számot.

Hogyan lesz egy egyszerű lépésből bonyolult koreográfia? – erre kereste a választ Lakatos János, aki tanítványaival tartott táncbemutatót a Fő téren. A programon az érdeklődők beleshettek egy koreográfia elkészülésébe, és rácsodálkozhattak a Táncművészeti Egyetem végzős hallgatóinak a tudására is.

„Nagyon gyors tüzelésű tánctanulás folyt tulajdonképpen, amiben ötvöztük a modern tánc technikai elemeit. Lementünk a földre, kitartottunk bizonyos klasszikus pozíciókat, nagyon sok rotációt, nagyon sok felsőtestet, karokat használtunk, irányokat váltottunk, ugrottunk.” - számolt be a programról a koreográfus.

Lakatos János több programmal is megörvendeztette a közönséget az idei Táncpanorámán. A Simándy teremben nyílt kiállításán a közönség a táncosok mindennapjaiba is beleshet, de különleges helyszíneken készült fotókat is láthatnak. Emellett egy előadást is hallgathattak Tánc és egészség címmel.

A Győri Balett két koreográfiával is készült Keszthelyre. A pénteki előadás első részében a mindennapi életet befolyásoló belső hangokat keltették életre a táncosok. A darab főként érzéseket és gondolatokat kíván közvetíteni a néző felé. Az este második felében Kodály Zoltán zeneműveire álmodott koreográfiát Velekei László. A 2012-es Kodály-évre az eredeti előadást kibővítették és Romance címmel játsszák ma is.

„Igazából a társas kapcsolatokról és az emberi értékekről szól. Picit az elmúlásról és az újrakezdésről, és ennek az egyvelege. Nagyon fontos volt számomra, hogy Kodály előtt tudjak méltón emlékezni a darabban. Olyan műveket tudjak használni,a mi mindenképpen közvetíti azt az érzelmet, amivel akartam feltölteni, és szerencsés vagyok, mert végtelen a tárház.” - mondta az együttes művészeti vezetője.

Szombaton este a Duna Művészegyüttes zárta a programok sorát. Az Örökkön örökké című koreográfia az élet örök körforgására szeretne rávilágítani. A közönség főként határokon túli, szerb, bolgár, török és román táncokkal ismerkedhetett, a Duna Művészegyüttes azonban szívesen keveri a néptáncot a klasszikus balett és a kortárs tánc elemeivel is.

„Az volt a koncepciónk, hogy egy olyan elképzelt, jövőbeli világot hozzunk létre, mintha valaki mondjuk 100 év múlva újra felfedezné ezt a csodálatos kultúrát, és megpróbálna ebből akkor valamit újra értelmezni, valamit újra fogalmazni. Tehát azért van egy picit ez a modernebb közeg, absztrakt az előadás, de nagyon látványosra próbáltuk meg csinálni.” - hangsúlyozta Juhász Zsolt, az együttes vezetője.

A 15. Táncpanorámán idén is több fellépő volt visszatérő vendég, így a közönség már ismerősökként köszönthette a táncosokat. A szervező Goldmark Károly Művelődési Központ és a Nemzeti Táncszínház 2017-ben igyekezett minden korosztály számára programot kínálni.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2023. szep. 11. hétfő 16:11 | Keszthely
21. alkalommal hozott el a Balaton Színházban kiváló produkciókat a Nemzeti Táncszínház.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:56 | Keszthely
Négy napig Keszthely a Balaton táncfővárosa.
| 2022. szep. 12. hétfő 19:02 | Keszthely
Huszadik alkalommal vette át a főszerepet négy napra a tánc Keszthelyen.
| 2022. szep. 9. péntek 17:23 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója
| 2022. szep. 9. péntek 16:04 | Keszthely
Vasárnapig láthatóak az előadások.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.