Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Akciófestés, irodalmi est - hetedik MŰSZAK
2017. júl. 20. csütörtök | Cserszegtomaj
Akciófestés, irodalmi est - hetedik MŰSZAK
Akciófestés, irodalmi est, könyvbemutató és kiállítás megnyitó - mindezekre egy napon, a cserszegtomaji kulturális pikniken került sor. A hagyományos alkotótábor az elmúlt héten indult útjára, a pikniket a több napos rendezvény félidejében rendezték meg. A Művészek Szabad Alkotóközössége, azaz a MŰSZAK festő-, szobrász- és képzőművészek, grafikusok, irodalmárok részvételével zajlik, immár hetedik alkalommal.

Egy teljesen átlátszó üveglapra dolgoztak idén az akciófestésre felkért művészek. Illésné Major Julianna, Takács-Szencz Lívia és Horváth Melinda Halápy János festőművész emléke előtt tisztelegtek a különleges eljárással elkészült alkotással.

"Igazából nem beszéltük meg, csak azt mondtuk, hogy legyenek hajók rajta, legyen Balaton (mivel nagyon sok Balaton képet festett). Ebből kiindulva, zöld vonal vezetésével, lendületesen, sok vonalú munkássága, festményei irányába mentünk el. Mi is így festettük meg a képet." - mondta el Horváth Melinda, festőművész.

Halápy János az ezerkilencszázas évek megbecsült festője volt. Élete végéig főként a Balatont szerette festeni. Az alkotóközösség az azóta feledésbe merült művészre ezzel a munkával szeretné a figyelmet felhívni.

"Őt is kikiáltották a Balaton festőjének, ami ellen rettenetesen tiltakozott, mert ő azt mondta mindig, hogy "a szívemből festek". Nem a Balaton festője akart lenni, de szerintem a Balatont a három festőnő, Illésné Major Julianna, Takács-Szencz Lívia és Horváth Melinda szerintem nagyon jól megcsinálta üvegre, mind a két oldalt. A közönség is élvezhette, mert láthatták szemből, hogy hogyan kerül a festék az alapra." - mondta el Takács Ferdinánd, festőművész, a MŰSZAK alapítója.

A Művészek Szabad Alkotóközössége, azaz a MŰSZAK széles művészeti palettát ölel fel. Egy szerb művész, Dragan Jovanovic-Rile kiállítása is ez alkalommal nyílt meg. A festészet mellett - többek között - az irodalomra is fókuszál. Cséby Géza író, költő, műfordító Festetics György életútjáról készített könyvét is bemutatták a rendezvény alkalmával. A kötet részletes képet ad a Keszthely életét jelentősen befolyásoló egykori gróf munkásságáról.

"Hogyan állt neki a birtokainak a rendbehozatalához, az iskolák rendbehozatalához, új iskolák alapításához, létesítéséhez, a Georgikon létrehozásához, a színházak alapításához, a könyvkiadások támogatásához, a különféle megjelenő lapok támogatásához, a Helikonokhoz, az első magyar könyvsorozat kiadásához, a térképekhez, tehát minden-minden." - nyilatkozta, Cséby Géza író, költő, műfordító.

Az irodalmi esten Lángi Péter helyi, valamint Serdar Ünver török költők is közreműködtek és több kortárs költő verseit is elmondta Horváth Péter versmondó. A MŰSZAK záró kiállítása július huszonegyedikén, pénteken lesz Cserszegtomajon. Itt a kulturális piknik során megszületett alkotásokat, műveket lehet majd megtekinteni. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. aug. 14. hétfő 16:23 | Gyenesdiás
Harmadszorra rendezték meg Gyenesdiáson az alkotótábort.
| 2019. júl. 22. hétfő 17:07 | Cserszegtomaj
A záró kiállításon a hagyományok szerint a résztvevők munkái mutatkoztak be.
| 2018. júl. 13. péntek 11:36 | Alsópáhok
Idén kilenc festő és egy fafaragó dolgozik hétfő óta a község vendégeként.
| 2017. okt. 13. péntek 17:15 | Rezi
Egy héten át alkottak a festők Reziben a II. Szent Lukács Művésztelepen.
| 2017. aug. 7. hétfő 10:40 | Rezi
Harminckilenc gyermek ismerkedhetett meg különféle kézműves technikákkal Reziben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
08:00
Objektív
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.