Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / 800 milliós beruházás a Kis-Balatonon
2023. máj. 4. csütörtök | Zalavár
800 milliós beruházás a Kis-Balatonon
Felújították a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer nagyműtárgyait. A Laki-zsilip és a Fenéki-zsilip rekonstrukciója az Országos Vízügyi Főigazgatóság és konzorciumi partnereinek pályázatából valósult meg. A projekt a Balaton vízminőségének megóvását és javítását célozza, a támogatás teljes összege 5,1 milliárd forint.

A Balatonba sok hordalék, uszadék és különböző szerves tápanyag érkezik. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszernek kiemelt szerepe van abban, hogy megszűrje a magyar tengerbe befolyó vizet. Ezt segítik a különböző építmények, amelyek azonban mára már elavultak. A Kis-Balatonnal kiemelten foglalkozó Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság 800 millió forintot kapott a 4T és a 21T műtárgy felújítására.

„A Kis-Balatonnak az első üteme 1985-ben készült el, immáron több mint 37 éve. A 37 évvel ezelőtti két nagyműtárgy, ami a két tóterületnek a vízszintjét tartja, már megérett a rekonstrukcióra. Ennek a projektnek a keretében ezt a nagyon fontos és nagyösszegű rekonstrukciós munkákat el tudtuk végezni. Így felújításra kerültek a betonfelületek, a gépészeti elemek, a vezérléstechnika.” - tájékoztatott Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A projekt kapcsán rendezett szakmai konferencián elhangzott, növelni kell a vizes élőhelyek területét. Emellett fontos a vízi világ helyreállítása és stabilizálása. A szakemberek kifejtették, a vízminőség fenntartása mellett cél a tápanyagtöbblet helyben tartása és a tápanyagterhelés nyomon követése is. A Kis-Balatoni beruházás mellett fejlesztették a Lesence rendszert és megújították a kisvízfolyások műtárgyait is.

„A projektet a Balaton vízminőségének megóvása illetve javítása hívta életre. Ennek a projektnek a megvalósítása az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság alkotta konzorcium keretében történik, de társszervezetünk a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, ugyanis a Kis-Balaton vízrendszert érintően is valósultak meg fejlesztések.” - emelte ki Horváth Angéla, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

A Zala-folyón a világon egyedülálló mérési program működik a vízminőségi problémák felderítésére. Nem csak a vízhozamot, hanem az összes nitrogén és az összes foszforterhelést is vizsgálják, ugyanakkor a Balaton egész vízgyűjtő területén folynak megfigyelések. Ezekből kiderül, hogy jelentős terhelés éri a tavat az északi és déli parti részvízgyűjtők kisebb-nagyobb vízfolyásain keresztül. Ennek csökkentésére több létesítményt is telepítettek, ezek felújítására jött létre a projekt.          

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 9. péntek 19:15 | Keszthely
Megmozdult a Balaton egy hónapja stagnáló vízszintje, melegszik a magyar tenger – írja a hirbalaton.hu.
| 2023. dec. 11. hétfő 16:53 | Keszthely
Vasárnap meghaladta a 110 centiméteres téli szabályozási maximumot a tó vízszintje.
| 2023. dec. 11. hétfő 16:46 | Zalavár
Rengeteg hordalék rakódott le, ami algásodáshoz és rossz áramlási viszonyokhoz vezethet.
| 2021. júl. 30. péntek 18:20 | Zalavár
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
| 2020. máj. 28. csütörtök 15:50 | Balatongyörök/Vonyarcvashegy
Egyelőre nem született döntés az ügyben, a Balaton kotrása azonban elengedhetetlen - vélik a szakemberek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.