Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Újabb helytörténeti kiadvány jelent meg Balatongyörökön
2023. máj. 8. hétfő | Balatongyörök
Újabb helytörténeti kiadvány jelent meg Balatongyörökön
Megjelent Balatongyörök legújabb helytörténeti könyve. A fejezetek a balatongyöröki szőlő- és borkultúra történetéből című alkotás egészen a római kortól veszi végig a szőlőtermesztés kialakulását, a helyi kötődését. A kötetet Dr. Müller Róbert régész mutatta be a közönségnek.

Évek óta töretlen a népszerűsége Balatongyörökön a becehegyi bortúrának. Rengetegen kóstolják végig a pincék kínálatát a jó hangulatú rendezvényen. Ilyenkor a gazdák nagy része felvonultatja teljes borpalettáját. Ugyanilyen sikeres a Nyitott Pincék Napja. A finom falatok mellett a lenyűgöző panoráma is vonzza az érdeklődőket. A településen hagyománya van a Györöki BorKorzónak, mely a nyár egyik legsikeresebb programja. A helyiek között már kevesebben foglalkoznak szőlővel, azonban tudható, hogy már a rómaiak foglalkoztak itt ezzel.

A település legújabb helytörténeti könyvét dr. Müller Róbert régész szerkesztette. A fejezetek a balatongyöröki szőlő- és borkultúra történetéből bemutatja a szőlő és annak művelésének kialakulását, elterjedését, helyi kötődését.

„Az ötlet az Biró Róbert balatongyöröki polgármesteré. Ő írta meg a pályázatot, melyet benyújtott az Agrárminisztériumba és ez a pályázat tette lehetővé, hogy három év alatt elkészüljön ez a kötet. Ennek hamarabb el kellett volna készülnie, de szerencsénk volt. A COVID-járvány miatt meghosszabbodott a határidő és így volt időnk alaposan felkészülve egy szép kötetet összeállítani.”

Biró Róbert nem csak a pályázatot adta be, a háttéranyag gyűjtésében is nagy szerepet vállalt. A megnyitón elhangzott, 2000 óta nem adtak ki helytörténeti könyvet a településen, így még nagyobb öröm, hogy ez megvalósulhatott. A kötet hiánypótlónak számít.

"A település helytörténetének a feldolgozása egy fontos kötelességünk és az egyik olyan téma, ami mindenkit érdekel, az a település szőlészeti és borászati hagyományai. Hiszen a Balaton-felvidéken nem volt olyan község, ahol ne lett volna szőlőhegye Keszthelytől Almádiig. Adta magát ez a téma, úgyhogy sikerült Müller Róbert urat meggyőznünk és megkérnünk arra, hogy segítsen nekünk ebben a munkában.”

A könyvben a római kortól indulhat el az olvasó és napjaink történetéhez ér el. Beszámol a filoxéravészről. Interjúk is találhatóak benne mai borosgazdáktól, akik tapasztalataikat mondják el. Becehegy és a kápolna története sem maradhatott ki az alkotásból.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 26. csütörtök 17:06 | Keszthely
Helytörténeti mesefüzet jelent meg, mely a Festeticsek 200 évvel ezelőtti majorjába kalauzolja az olvasót
| 2022. nov. 29. kedd 16:29 | Balatongyörök
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
| 2021. már. 24. szerda 14:56 | Keszthely
A biztonságos internethasználatról és a világháló illemtanáról szól a városi könyvtár idei programja.
| 2020. jan. 27. hétfő 14:57 | Keszthely
Bemutatták Müller Róbert Keszthely város története című könyvét a Fejér György Városi Könyvtárban.
| 2024. jún. 17. hétfő 19:15 | Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök
Felkészültek a parton pihenni vágyókra.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.