Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Petőfi 200: olvasómaraton és vetélkedő a Csány-Szendreyben
2023. jan. 25. szerda | Keszthely
Petőfi 200: olvasómaraton és vetélkedő a Csány-Szendreyben
Olvasómaratont és vetélkedőt szerveztek a Csány-Szendrey iskolában. Az intézmény a magyar kultúra napja kapcsán rendezi meg évről-évre a programot. Az esemény témáját a Petőfi bicentenárium adta. A diákoknak bőven volt választása, hogy mely Petőfi műből olvassanak, a költőnek több mint 800 verse született.

„Megint beszélünk s csak beszélünk” – írta meg Petőfi a forradalom kitörése után. A diákok meg csak olvastak, s csak olvastak. 22 éve rendeznek felolvasómaratont a Csány-Szendrey iskolában. Minden évben adott téma szerint olvasnak. Ezúttal a 200 éve születet Petőfi Sándor műveiből és hozzáköthető írásokból választhattak a tanulók.

„Én mindenképpen szerettem volna részt venni. Szerintem ez nagyon fontos esemény, hiszen felolvashatjuk Petőfitől azokat a költeményeket, életutakat, amik nagyon fontos események” - nyilatkozta Simon Lili tanuló. 

A zsibongót olvasókuckónak rendezték be. Másodiktól nyolcadik osztályig mindenki olvasott 8 órától 15 óráig. A program a diákok, a tanárok és a szülők összefogásával jött létre. A szülői közösség meleg teával és aprósüteménnyel vendégelte meg a gyerekeket. Az iskola célja az olvasás népszerűsítése és a közösségi szellem erősítése volt.

Henn Éva, az iskola humán közösségének vezetője: „A mi iskolánknak nagyon sokat jelent, ugye Csány-Szendrey Általános Iskola vagyunk, tehát Szendrey Júlia és Petőfi Sándor házassága révén Petőfiről talán nálunk több szó esik, mint egyébként. Első osztálytól kezdve a gyerekek már találkoznak Petőfi verssel, ötödik, hetedik osztályban az életút és a költészet az téma. Én azt gondolom, Petőfi egy nagyon könnyű téma, egy nagyon nagy merítés.”

A magyar kultúra napjához kapcsolódva nem csak olvasómaratont, hanem vetélkedőt is rendeznek minden évben. Az intézmény szerint ez is jó lehetőség arra, hogy a székhely és a tagintézmény tanulói találkozzanak egymással.

Petőfi versfeldolgozásokat kellett felismerni a diákoknak. Az osztálytermek színterekké változtak, ahol állomásszerűen váltották egymást a vetélkedő csoportok. A feladatsorok közt volt totó, szókereső, képkirakó is, de térképen kellett megjelölni például Petőfihez kapcsolódó településeket.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

| 2023. szep. 7. csütörtök 17:09 | Keszthely
A Balatoni Múzeumban beszélgetett Dr. Lukács Gábor egyetemi docens és Gyimesi Emese irodalomtörténész.
| 2023. jan. 3. kedd 11:47 | Keszthely
Az esemény a Petőfi 200 emlékév előszobájaként valósult meg.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
A Fejér György Városi Könyvtár 15 éve hívja versengésre a diákokat.
| 2024. máj. 2. csütörtök 19:15 | Zalavár
Zalaváron rendezték meg a Zalai Kincskereső vetélkedő vármegyei döntőjét általános és középiskolás fitaloknak.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
A kollégium első alkalommal tisztelgett a líra ünnepe előtt.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
22:45
Savaria Filmfesztivál
23:45
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.