+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szükség van a vízi polgárőrökre is
2023. január 24. kedd 16:39 - Balatonberény
Szükség van a vízi polgárőrökre is
Jó évet zártak a balatoni vízi polgárőrök. Számos esetben tudták segíteni a vízi rendőrök munkáját, határvédelmi feladatot is kaptak illegális karókat is számoltak fel a Nyugat-Balatonnál. A polgárőrségnek nagyon fontos szerepe van a közbiztonság fenntartásában, erről az éves közgyűlésen is szó esett.

Határvédelmi feladatokat is elláttak a 2022-es évben a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület tagjai. Egy hétig segítettek Szeged és a szerb határ között. 12 órás szolgálatot láttak el, a migránsok illegális bejutásának megakadályozása volt a feladatuk. Sokat fejlesztettek is az elmúlt évben, újabb hajóval gazdagodtak, így Keszthelytől Balatonkeneséig a teljes vízterületen jelen tudnak lenni. A jelenleg 63 fős egyesület közösen dolgozik a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal.

„Ez egy közös dolog volt. Mert a vízirendőrök is segítettek nekünk és mi is segítettünk nekik. Ugye ott is létszámhiánnyal küzdenek, mi amikor tudunk vízi polgárőrt adni, akkor például a vízirendőröknél el tudnak menni szabadnapra a kollégák. És nálunk is így van, mert az állományunk nagy többsége aktív dolgozó és nem mindenki ér rá és a közös szolgálatokkal így meg tudtuk oldani a Balaton lefedettségét.” - fogalmazott Kerekes Péter a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.

A vízi polgárőrök sokat tettek a Balatonért az elmúlt évben. Több illegális vízi állást, bejáróstéget és karót távolítottak el a vízből. Ezek nem csak, hogy törvényellenesek, de élet- és balesetveszélyesek is.   

„Nagyon sokat vannak ők is a vízen, ők önállóan is járnak ki hajóval, járőrszolgálatot látnak el. És a több szem többet lát alapon így tudnak nekünk segíteni, hogyha valami olyat észlelnek, ami esetleg rendőrségi hatáskör, akkor rögtön értesítenek bennünket.” - mondta  el Dr. Hetényi-Marton Tamás a Keszthelyi Vízirendészeti Őrs parancsnoka.

A polgárőrségnek az egész országban nagy szerepe van. A Balaton környékén a turisztikai szezonban van kiemelt dolguk. A Polgárőr Szövetség szerint a vendégek nagyobb biztonságban érzik magukat az egyenruhások jelenléte miatt.

„Nagyon mozgalmas évet zártunk. Igazából én úgy ítélem meg, hogy Zala vármegyében a polgárőr egyesületek nagyon jó eredménnyel dolgoztak. Egyébként is egy nagyon biztonságos megye és nagyon felkészült polgárőrök vannak. Nagy kihívás lehetett, hogy ezeket az eredményeket tudjuk megőrizni. Elérni eredményeket egyszerű, megőrizni sokkal nehezebb feladat. Ezt folyamatos képzésekkel értük el és folyamatos támogatásokkal.” - véli Horváth Róbert a Zala Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke.

A Balatoni Vízi Polgárőr Egyesületnek erre az évre is megvannak a tervei. Az önkormányzatok támogatásával tudnak további fejlesztéseket megvalósítani. Idén egy újabb hajót szeretnének beszerezni, valamint az együttműködéseket tovább erősíteni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus